Η επιβράβευση των παιδιών για τη δοκιμή νέων λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να τα κάνει πιο πρόθυμα να τα φάνε, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Britt van Belkom, του Maastricht University, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αρχίζουν να τρώνε λαχανικά από μικρή ηλικία.

Η έρευνα περιέλαβε 600 παιδιά 1 έως 4 ετών,που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: έκθεση/ανταμοιβή, έκθεση/όχι ανταμοιβή και ομάδα ελέγχου.

Τα παιδιά στις πρώτες 2 ομάδες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ορισμένα λαχανικά, κάθε μέρα που πήγαιναν στον παιδικό σταθμό, για 3 μήνες.

Σε αυτά στην ομάδα ανταμοιβής δίνονταν αστείες ανταμοιβές (όχι τρόφιμα), όπως ένα αυτοκόλλητο ή μια κορώνα-παιχνίδι όταν δοκίμαζαν λαχανικά.

Αρχικά αξιολογήθηκε η γνώση των παδιών για 14 λαχανικά και η προθυμία τους να δοκιμάσουν 6 από αυτά.

Στις δυο ομάδες, τα παιδιά μπορούσαν να αναγνωρίσουν 9 λαχανικά στην αρχή και περίπου 11 στο τέλος της έρευνας, σε σύγκριση με 8 και 10 στην ομάδα ελέγχου.

Στην έναρξη της έρευνας, τα παιδιά στις 3 ομάδες ήθελαν να δοκιμάσουν 5-6 λαχανικά. Στο τέλος ο αριθμός μειώθηκε στην ομάδα ελέγχου, παρέμεινε ίδιος στην ομάδα έκθεσης/όχι ανταμοιβής και αυξήθηκε σε 7 στην ομάδα έκθεσης/ανταμοιβής.

Η έρευνα παρουσιάστηε στο συνέδριο European Congress on Obesity. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]