Μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων για το αντίσωμα nirsevimab της AstraZeneca και της Sanofi κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο είναι σχεδόν 80% αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από το παθογόνο ιό.

Τα δεδομένα – που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων – έρχονται καθώς το nirsevimab εξετάζεται από τον EMA αφού κατατέθηκε αίτηση για έγκριση τον Φεβρουάριο για την πρόληψη των λοιμώξεων από RSV σε νεογέννητα βρέφη.

Το Nirsevimab είναι το πρώτο αντίσωμα μακράς δράσης που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει όλα τα βρέφη με μία μόνο δόση, προστατεύοντάς τα από την κύρια αιτία νοσηλείας.

Παγκοσμίως, οι λοιμώξεις από RSV οδηγούν σε περισσότερες από τρία εκατομμύρια νοσηλείες και σχεδόν 60.000 θανάτους σε παιδιά κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο, με περίπου τους μισούς θανάτους να αναφέρονται σε βρέφη κάτω των έξι μηνών.

Εάν εγκριθεί, το nirsevimab θα παρέχει μια νέα επιλογή για τη διαχείριση του RSV, ενόψει της πιθανής κυκλοφορίας εμβολίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των μικρών παιδιών.

Η Σουηδική Sobi πουλά επί του παρόντος το Synagis, ένα μηνιαίο αντίσωμα που είναι το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο για την παροχή παθητικής προφύλαξης έναντι του ιού, μετά την απόκτηση δικαιωμάτων για το φάρμακο από την AZ το 2019.

Αντίθετα, μια μόνο δόση nirsevimab μπορεί να προσφέρει προστασία κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών.

Την ίδια στιγμή και η Pfizer δοκιμάζει σε κλινικές μελέτες ένα υποψήφιο εμβόλιο RSV για έγκυες γυναίκες.

Πάντως, αναλυτές της GlobalData έχουν προβλέψει ότι το nirsevimab θα μπορούσε να φτάσει σε πωλήσεις τα 3 δισ. δολ. σε ετήσια έσοδα έως το 2030, υποθέτοντας ότι θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.

Πηγές:
pharmaphorum.com