Τα social media έχουν πολλά καλά να προσφέρουν. Άμεση επικοινωνία, άμεση πληροφορία, άμεση ικανοποίηση. Το πρόβλημα με αυτή την αμεσότητα είναι πως α) μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εθιστική, και β) πολλές φορές θα εμφανίσει πράγματα μπροστά μας που δεν σκοπεύαμε ή και δεν θέλαμε να δούμε καν.

Το αποτέλεσμα; Περισσότερο στρες για λόγους που δεν είναι και τόσο σημαντικοί, μειωμένη αυτοπεποίθηση όσο βλέπουμε τις προσεγμένες ζωές των άλλων (επειδή social media χωρίς εμμονή με την "εικόνα" δεν υφίστανται) και πολλές φορές χειρότερος ύπνος, καθώς το σκρολάρισμα πριν τον ύπνο στο κρεβάτι μπορεί να μας κάνει να φάμε πολλή περισσότερη ώρα από ό,τι υπολογίζαμε. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το ελέγξουμε όλο αυτό;

Βλέπουμε πρώτα τη δική μας κατάσταση

Γιατί μπαίνουμε στα social media; Αν έχει τύχει τα social media να μας χαλάσουν τη διάθεση, από τι προκλήθηκε αυτό; Έχει να κάνει με το δικό μας στρες; Με κάτι που είδαμε;

Αποφεύγουμε να μπαίνουμε το πρωί και το βράδυ

Αν η πρώτη σας κίνηση μόλις ξυπνάτε είναι να ελέγξετε τις ειδοποιήσεις σας, τότε μάλλον πρέπει να σταματήσετε. Το ίδιο και αν το τελευταίο πράγμα που κάνετε πριν κοιμηθείτε είναι ένα τελευταίο scroll (που κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει). Αυτά τα δύο επηρεάζουν άμεσα τη διάθεσή σας - το πρωί είναι σαν μια απότομη βουτιά στα βαθιά, χωρίς να έχουμε καλά-καλά ξυπνήσει, ενώ το βράδυ οι έντονες εικόνες και η ακτινοβολία του κινητού μπορεί να σταματήσουν τον ύπνο μας.

Προσέξτε τι βλέπετε

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τι διαφημίσεις θα εμφανιστούν στο feed σας ακριβώς, αλλά σίγουρα μπορείτε να ελέγξετε τι ακολουθείτε. Κάντε unfollow ή hide σε σελίδες ή άτομα που σας ρίχνουν ψυχολογικά - για τον οποιονδήποτε λόγο. Και όταν λέμε "οποιονδήποτε λόγο", ναι, αυτό σημαίνει και επειδή απλώς κάποιος σας ενοχλεί ή δεν σας είναι συμπαθής. Δεν χρωστάτε σε κάποιον.

Προσπαθήστε να βάλετε όρια

Πόση ώρα την ημέρα πιστεύετε ότι θα ήταν ιδανικό να περνάτε στα social media χωρίς αυτό να γίνεται πρόβλημα για την ψυχολογία σας και χωρίς να επηρεάζει την παραγωγικότητά σας; Μισή ώρα; Μία ώρα; Δοκιμάστε να μην υπερβαίνετε αυτό το όριο - υπάρχουν όμως και εφαρμογές στο κινητό που θα το κάνουν αυτό για εσάς, "κλειδώνοντάς" σας έξω από τις εφαρμογές των social media έπειτα από ορισμένη ώρα σκρολαρίσματος.

Βρίσκουμε άλλες μεθόδους διασκέδασης

Πολλές φορές, το να είμαστε στα social media δεν σημαίνει αναγκαστικά να διαβάζουμε αυτά που λένε οι άλλοι ή να βλέπουμε φωτογραφίες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα περισσότερα social media έχουν στραφεί προς το βίντεο ως πρωταρχικό μέσο, είναι πολύ εύκολο να περάσουμε πολλές, πολλές ώρες πηγαίνοντας από προτεινόμενο σε προτεινόμενο. Η καλύτερη εναλλακτική για να το αποφύγουμε αυτό είναι να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο, πιο "αληθινό", χειροπιαστό χόμπι. Από το να κάνουμε λίγη γυμναστική μέχρι να διαβάσουμε ένα βιβλίο, υπάρχουν πολύ πιο ευχάριστα πράγματα να κάνουμε με τον χρόνο μας από το να σπαταλάμε όλη μας την ημέρα πάνω από την οθόνη του κινητού μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια