Παράγοντες κινδύνου για άνοια φαίνεται να αλλάζουν με την ηλικία και ειδικοί λένε ότι η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

H Emer McGrath, του National University of Ireland Galway, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη χρήση προγνωστικών σκορ κινδύνου για άνοια ανάλογα με την ηλικία.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από την ηλικία περίπου 55 έως 80 ετών.

Συμμετέχοντες που είχαν διαβήτη στην ηλικία των 55 είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια στη συνέχεια έναντι όσων δεν είχαν διαβήτη σε αυτή την ηλικία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με υπέρταση στα 55 ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια και ο κίνδυνος αυξανόταν με κάθε αύξηση 10 μονάδων στη συστολική πίεση.

Ανθρωποι με καρδιοπάθεια αλλά όχι εγκεφαλικό επεισόδιο, στην ηλικία των 65 είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Ανθρωποι στα 70 που είχαν διαβήτη και εγκεφαλικό ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια και άνθρωποι στα 80 που είχαν είτε διαβήτη είτε εγκεφαλικό είχαν 40% έως 60% περισσότερες πιθανότητες, αναφέρει η έρευνα στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.