Η ευλογιά των πιθήκων μας απασχολεί, όπως και όλα τα ζητήματα υγείας που ανακύπτουν, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος παραμένει ο κορωνοϊός, δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε δηλώσεις του την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, όπου σε ειδική τελετή αναγορεύτηκε σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ.

"Είχα την ευκαιρία φυσικά από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο", ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα υγειονομική απειλή και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος".

Ο κ. Μπουρλά επισήμανε πως η πανδημία έδωσε στον άνθρωπο την ευκαιρία να αποδείξει ποια είναι η δύναμη της επιστήμης. "Ήταν δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, είχαμε σκοτάδι και μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε, αν και ακόμη δεν είμαστε τελείως έξω από τον κίνδυνο, αλλά είμαστε σε πολύ διαφορετικό μέρος, ακριβώς επειδή η επιστήμη μπόρεσε να προσφέρει στον άνθρωπο αυτά που έπρεπε και αυτά οφείλει να προσφέρει", είπε.

Σε ερώτηση για το υπό ανάπτυξη νέο εμβόλιο, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις νέες παραλλαγές του ιού, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση: "Δεν έχω να πω κάτι. Δουλεύουμε γι' αυτό, είμαι αισιόδοξος", σημείωσε.

Δεν πρέπει να πεθαίνει κανείς από COVID σήμερα

Στην ομιλία του, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, ο επικεφαλής της Pfizer ανέφερε πως τα εμβόλια κατάφεραν να αποτρέψουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια θανάτους και περισσότερες από 17 εκατομμύρια νοσηλείες μόνο στην Αμερική, ενώ επικαλέστηκε τις ανακοινώσεις του καθηγητή Σ. Τσιόδρα, σύμφωνα με τις οποίες έχουν αποτραπεί περίπου 40.000 θάνατοι στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 3,4 δισεκατομμύρια δόσεις μόνο του εμβολίου της Pfizer σε 179 χώρες του κόσμου, ενώ οι συνεργασίες συνεχίζονται και για την από του στόματος θεραπεία σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

"Δεν πρέπει κανείς να πεθαίνει από COVID με τα φάρμακα, τις θεραπείες και τα μέσα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας", τόνισε.

Ζούμε περίοδο επιστημονικής Αναγέννησης

Όπως είπε, η πανδημία ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και επιστήμης, ενώ έγινε και το εφαλτήριο για μια ακόμα πιο συναρπαστική εποχή στην επιστημονική καινοτομία.

"Για παράδειγμα, τεχνολογίες όπως το mRNA θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε το φάσμα των ασθενειών που μπορούν δυνητικά να εξαλειφθούν ή να προληφθούν και να προετοιμαστούμε έγκαιρα για μελλοντικές πανδημίες", τόνισε και πρόσθεσε: "Πιστεύω ακράδαντα ότι ζούμε σε μια περίοδο επιστημονικής Αναγέννησης. Τα επόμενα 10 χρόνια η ανθρωπότητα θα δει σοβαρότατες καινοτομίες που θα αλλάξουν τον χάρτη των ασθενειών αυτού του κόσμου".

Κόμβος καινοτομίας ΝΑ Ευρώπης η Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε πως εξελίσσεται σε κόμβο καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με κορυφαίο έμψυχο δυναμικό, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα, γεγονός που συνέβαλε στο να επιλεγεί η πόλη αυτή για τη μεγάλη στρατηγική επένδυση της Pfizer.

Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος φιλοξένησε στη Θεσσαλονίκη ολόκληρη την παγκόσμια ηγετική ομάδα του πολυεθνικού κολοσσού και την ξενάγησε στις εγκαταστάσεις που στεγάζουν τα δύο Παγκόσμια Κέντρα (Ψηφιακής Καινοτομίας και το Επιχειρησιακών Λειτουργιών - Υπηρεσιών). "Ένιωσα δικαιωμένος και χαρούμενος. Διαπιστώσανε με τα ίδια τους τα μάτια την δύναμη της Ελλάδας, τη δύναμη των νέων Ελλήνων επιστημόνων, που εάν τους δοθεί μια ευκαιρία με μια δουλειά που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, που μπορεί να κάνει τη διαφορά, θα ενθουσιάσουν και θα καταπλήξουν", είπε.

Συγκίνηση

Ο κ. Μπουρλά παρακολούθησε με συγκίνηση ένα μικρό βίντεο που δημιούργησαν μέλη του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, στο οποίο περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων στιγμές της προσωπικής του διαδρομής από τα νεανικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τις σπουδές του στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ μέχρι την ανέλιξή του στο "τιμόνι" του παγκόσμιου κολοσσού και την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού υπό την δική του ηγεσία.

Μιλώντας εκτός γραπτού κειμένου μοιράστηκε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι τιμάται στην αίθουσα όπου ορκίστηκε ως κτηνίατρος πριν από πολλά χρόνια, λίγο νωρίτερα από τον συμφοιτητή του, σημερινό πρύτανη και παριστάμενο στην εκδήλωση, Νικόλαο Παπαϊωάννου. Όπως είπε, οι φίλοι και οι συγγενείς ήταν και τότε εκεί, όπως και σήμερα. Απουσίαζαν σήμερα μόνο οι γονείς του, αλλά ήταν παρόντες μέσω του βίντεο που προβλήθηκε.

Πριν από την έναρξη της ομιλίας του υπήρξε παρέμβαση από εκπρόσωπο των ανεμβολίαστων υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Μπουρλά να τοποθετηθεί για την τύχη τους, ενώ ακούστηκαν σποραδικές φωνές από το ακροατήριο αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων, χωρίς το επεισόδιο να πάρει έκταση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Τι μπορεί να προκαλέσει η σκόνη στην υγεία - Συμβουλές
Ελκώδης κολίτιδα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο