Νέα έρευνα για τον εμπλουτισμό τροφίμων με βιταμίνη D έδειξε ότι το πιο αποτελεσματικό όχημα για την απορρόφηση της βιταμίνης D είναι το γάλα και το νερό.

Ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πώς απορροφάται καλύτερα η βιταμίνη D.

Ο Dr Rasmus Espersen, του Aarhus University στη Δανία, έκανε δοκιμές σες 30 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με έλλειψη βιταμίνης D, ηλικίας 60-80.

Η έρευνα έδειξε την άμεση αλλαγή στις συγκεντρώσεις στο αίμα μετά την κατανάλωση διάφορων τροφών που περιείχαν 200 γρ. βιταμίνης D3. Περίπου 500 ml νερό, χυμός, γάλα, χυμός με βιταμίνη D με απομονώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος  και  500 ml νερό χωρίς τη βιταμίνη D παρουσιάστηκαν στην έρευνα.

Συλλέγονταν  δείγματα αίματος κάθε μέρα της έρευνας, στις 0 ώρες, στις 2,4,6,8,10,12 και 24.

Ο Dr Espersen παρατήρησε ότι τα αποτελέσματα που φάνηκαν στις ομάδες νερού και γάλακτος ήταν ισοδύναμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι απομονώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος  σε χυμό μήλου δεν ενίσχυσε τη μέγιστη συγκέντρωση D3 σε σύγκριση με χυμό χωρίς αυτά. Ωστόσο, ενώ σε σύγκριση με το χυμό τα επίπεδα συγκέντρωσης D3 ήταν σημαντικά υψηλότερα με την πρόσληψη γάλακτος και νερού και δεν παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των δυο, η έρευνα κατέληξε ότι η ενίσχυση της βιταμίνης D δρα καλύτερα στο γάλα ή το νερό έναντι του χυμού.

Tα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ευρωπαϊκό συνέδριο Ενδοκρινολογίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Ροδόχρους ακμή: Συμβουλές για τη διαχείριση εξάρσεων
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες