Η διαβίωση σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο από εγκεφαλικό επεισόδιο και ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος των σωματιδίων αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Η έρευνα εστίασε σε 3 μεγέθη σωματιδίων -PM1, PM2.5 και PM10.

Οι ερευνητές Hualiang Lin, και Sun Yat-sen του University in Guangzhou, στην Κίνα, εξέτασαν ιατρικούς φακέλους για να εντοπίσουν 3.1 εκατομμύρια νοσηλείες για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 67 έτη Από την ομάδα 32.140 άνθρωποι πέθαναν ενώ νοσηλεύονταν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε αύξηση 10 μg/m3 στη μέση ετήσια έκθεση συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη νοσηλεία, με μεγαλύτερο κίνδυνο 24%  για έκθεση σε PM1, 11% μεγαλύτερο για έκθεση σε PM2.5, και 9% μεγαλύτερο για έκθεση σε PM10.

Οι κίνδυνοι ήταν ισχυρότεροι σε ανθρώπους με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο έναντι αιμορραγικού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό ήταν σε ανθρώπους με ισχαιμικό και έκθεση στα μικρότερα σωματίδια PM1.

Επίσης φάνηκε ότι μείωση στα PM10 θα είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο και  των ημερών παραμονής στο νοσοκομείο.

Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τους θανάτους από εγκεφαλικό αλλά δείχνουν ότι υπάρχει σχέση.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς