Eπιτέλους, φαίνεται να προχωρά η προμήθεια της χώρας με γ-σφαιρίνη, μετά το άνευ προηγουμένου αλαλούμ που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες καθώς ασθενής δεν μπορούσε να καλύψει τη θεραπευτική του ανάγκη στην ουσία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έπρεπε να του χορηγηθούν 70 γραμμάρια γ-σφαιρίνης και είχε βρεθεί κάτω από τη μισή ποσότητα, συγκεκριμένα 30 γρ. 

Οι πληροφορίες του iatronet.gr αναφέρουν πως τη Δευτέρα το μεσημέρι, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) έλαβε εντολή από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την προμήθεια 60 κιλών γ-σφαιρίνης. 

Το σχέδιο είναι το εξής:

  • Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα παραλάβει 15 κιλά από τη φαρμακευτική εταιρεία Τakeda, που όμως η συγκεκριμένη ποσότητα δεν έχει σχέση με την νέα εντολή. Είναι η εκρεμμότητα του 2021.
  • Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα παραλάβει άλλα 15 κιλά, από την ίδια εταιρεία και το πλάνο είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν παραληφθεί και τα άλλα 45 κιλά. Ολη η ποσότητα θα είναι από την Τakeda (και τα 75 κιλά συνολικά).

Παράλληλα, η εντολή που έχει λάβει το ΙΦΕΤ από τον υπουργό Υγείας, είναι να αναζητήσει και άλλους προμηθευτές στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες για τις ανάγκες του πληθυσμού. 

Πληροφορίες λένε, ότι η δαπάνη για τη γ-σφαιρίνη είναι στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που προκύπτει εφόσον έχει γίνει διαπραγμάτευση και άρα οι εταιρείες έχουν δώσει τις σχετικές εκπτώσεις. Γεγονός που σημαίνει ότι αγορές χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση πραγματοποιούνται ακριβότερα. 

Αρα, το θέμα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να επανέλθει η ομαλοποίηση στην αγορά. Αυτός ήταν και ο λόγος της αιφνοδιαστικής επίσκεψης του υπουργού Υγείας, Θάνο Πλεύρη στη γενική συνέλευση των μελών του ΙΦΕΤ (πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας) ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί παρόμοια κρίση με αυτή που προκλήθηκε πρόσφατα, φέρνοντας ασθενείς στα όριά τους και αναταράξεις στη διάθεση φαρμάκων. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ