Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να κόψεις το κάπνισμα και να το σταματήσεις για πάντα είναι να το κόψεις μαχαίρι. Άλλοι θα σου πουν ότι προτιμούν μια πιο αργή και χαλαρή προσέγγιση, μέχρι να δημιουργήσουν μια νέα συνήθεια. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, μιας και για τον κάθε ένα από εμάς, η σχέση του με το τσιγάρο λειτουργεί διαφορετικά. Επειδή όμως είναι σημαντικό να το κόψουμε, μιας και το κάπνισμα καταστρέφει την υγεία μας από κάθε πιθανή άποψη, ας δούμε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αρχικά, γιατί;

Για να αποκτήσετε κίνητρο, χρειάζεστε έναν ισχυρό, προσωπικό λόγο για να τα παρατήσετε. Μπορεί να είναι για να προστατεύσετε την οικογένειά σας από το παθητικό κάπνισμα. Ή  να μειώσετε την πιθανότητα να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακή νόσο ή άλλες παθήσεις. Επιλέξτε έναν λόγο που είναι αρκετά δυνατός ώστε να υπερισχύει της επιθυμίας να καπνίσετε.

Προετοιμαστείτε

Το κάπνισμα είναι εθισμός. Ο εγκέφαλος είναι γαντζωμένος στη νικοτίνη, και η στέρηση δεν είναι ποτέ ευχάριστη περίοδος. Αναμένετε νεύρα, αυξημένη όρεξη για φαγητό, και ίσως ακόμα περισσότερα νεύρα.

Σκεφτείτε τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, η στέρηση της νικοτίνης μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους, να επηρεάσει τη διάθεσή σας ή να μειώσει την ενέργειά σας. Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να περιορίσει αυτές τις παρορμήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι η τσίχλα νικοτίνης και τα επιθέματα βελτιώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας να το κόψετε.

Βασιστείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα

Πείτε στους φίλους, την οικογένειά σας και άλλα άτομα που είστε κοντά ότι προσπαθείτε να τα παρατήσετε. Μπορούν να σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε, ειδικά όταν μπείτε στον πειρασμό να καπνίσετε.

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο

Ένας λόγος που οι άνθρωποι καπνίζουν είναι ότι η νικοτίνη τους βοηθά να χαλαρώσουν. Μόλις τα παρατήσετε, θα χρειαστείτε νέους τρόπους για να χαλαρώσετε. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορείτε να ασκηθείτε, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, να μιλήσετε με φίλους, να απολαύσετε ένα μασάζ ή και να διαβάσετε ένα βιβλίο. Προσπαθήστε να αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τσιγάρο για πολλούς ανθρώπους. Προσπαθήστε λοιπόν να περιορίσετε το αλκοόλ όταν το κόψετε για πρώτη φορά. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον καφέ. Αν συνήθως καπνίζετε μετά τα γεύματα, βρείτε κάτι άλλο να κάνετε, όπως να βουρτσίζετε τα δόντια σας, να κάνετε μια βόλτα ή να μασάτε τσίχλα.

Καθαρίστε το σπίτι

Μόλις καπνίσετε το τελευταίο σας τσιγάρο, πετάξτε όλα τα τασάκια και τους αναπτήρες σας. Πλύνετε τυχόν ρούχα που μυρίζουν καπνό και καθαρίστε τα χαλιά, τις κουρτίνες και τις ταπετσαρίες σας. Χρησιμοποιήστε αποσμητικά χώρου για να απαλλαγείτε από αυτό το γνωστό άρωμα. Εάν καπνίζατε στο αυτοκίνητό σας, καθαρίστε το επίσης. Δεν θέλετε να δείτε ή να μυρίσετε τίποτα που σας θυμίζει το κάπνισμα, τουλάχιστον για λίγο καιρό.

Κινηθείτε

Η γυμναστική μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για νικοτίνη και να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα στέρησης. Ακόμη και η ήπια άσκηση βοηθάει, όπως το να περπατάτε τον σκύλο σας ή να αλλάξετε θέση σε μερικά έπιπλα. Οι θερμίδες που καίτε θα αποτρέψουν επίσης την αύξηση βάρους καθώς κόβετε το κάπνισμα.

Τρώτε φρούτα και λαχανικά

Μην προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα ενώ παρατάτε το τσιγάρο. Η υπερβολική στέρηση μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ. Αντίθετα, κρατήστε τα πράγματα απλά και προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άλιπη πρωτεΐνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]