Το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα είναι μια μικρή υπερδύναμη στην εποχή μας, που το στρες και η γενικότερη κατάσταση των τελευταίων 3 χρόνων έχουν ρίξει την συλλογική μας αυτοπεποίθηση στο ναδίρ. Το να έχουμε όμως αυτή την αυτοπεποίθηση, εκτός του ότι μπορεί να μας βοηθήσει πιο εύκολα να πετύχουμε τους στόχους μας, μπορεί να έχει και οφέλη για την υγεία μας.

Αυξημένη αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση περιγράφει πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Είναι η αίσθηση της αξίας σας και ένας τρόπος να προσδιορίσετε αν αισθάνεστε καλά και σας αρέσει αυτό που είστε. Με μια στάση ζωής ότι "μπορείτε να τα καταφέρετε", είναι πιο πιθανό να έχετε υγιή αυτοεκτίμηση. Αυτό συμβαίνει επειδή εμπιστεύεστε τις ικανότητές σας και πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε πράγματα να συμβούν.

Μεγαλύτερα επίπεδα αυτοπεποίθησης

Τα άτομα με αυτοπεποίθηση είναι πιο ανθεκτικά στο άγχος. Δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους, αποδίδουν καλύτερα και θέτουν όρια για να διατηρηθούν ψυχολογικά σταθερά.

Θετικές προοπτικές για το μέλλον

Όταν πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε σχεδόν τα πάντα, αρχίζουμε να βλέπουμε το μέλλον μέσα από ένα πιο θετικό πρίσμα. Οι θετικές σκέψεις για το μέλλον και η φαντασία ότι κάποια μέρα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη έμπνευση για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.

Και τι γίνεται με τα άτομα που είναι απαισιόδοξα από τη φύση τους;

Ευτυχώς, και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο σκοτεινά. Η απαισιοδοξία είναι και αυτή μια συμπεριφορά που μαθαίνεται και μπορεί να επηρεαστεί όπως όλες οι άλλες. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να μειώσετε την απαισιοδοξία:

  • Προσδιορίστε τις αρνητικές σκέψεις πίσω από τις συμπεριφορές σας. Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τις καταλάβετε καλύτερα.
  • Αμφισβητήστε τη λανθασμένη πεποίθηση που βρίσκεται στη βάση του προβλήματος.
  • Δείτε τις συνέπειες της αρνητικότητας σας. Για παράδειγμα, το να λέτε στον εαυτό σας ότι δεν θα πάρετε ποτέ προαγωγή δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας ή δεν σας εμπνέει να κάνετε ενέργειες για να προχωρήσετε.
  • Δώστε ενέργεια στον εαυτό σας συνειδητοποιώντας ότι αισθάνεστε καλύτερα όταν σκέφτεστε θετικά.
  • Θυμηθείτε τις προηγούμενες επιτυχίες σας και εστιάστε σε αυτές.
  • Κάντε εξάσκηση. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αναπτύξετε μια πιο θετική προοπτική, αλλά μπορείτε να το κάνετε με χρόνο και υπομονή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού