Το ύψος ενός ανθρώπου αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες νόσους, αναφέρει νέα έρευνα με επικεφαλής τον Sridharan Raghavan του Rocky Mountain Regional VA Medical Center, που δημοσιεύτηκε στο  PLOS Genetics.

Το ύψος έχει συνδεθεί με διάφορες νόσους, από καρδιοπάθεια έως καρκίνο.

Όμως επιστήμονες προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν το να είναι κάποιος ψηλός ή κοντός είναι αυτό που τους θέτει σε κίνδυνο ή παράγντες που επηρεάζουν το ύψος -όπως διατροφή και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Στη νέα έρευνα επιστήμονες εστίασαν χωριστά σε σχέσεις μεταξύ νόσων και του ύψους ενός ανθρώπου και σχέση με το προβλεπόμενο ύψος με βάση γενετικούς παράγοντες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από το VA Million Veteran Program, που περιέχει γενετικές πληροφορίες και στοιχεία υγείας περισσότερων των 200.000 λευκών ενηλίκων και περισσότερων των 50.000  έγχρωμων.

Tα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματα ότι το να είναι κάποιος ψηλός συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, και κιρσούς και χαμηλότερο για στεφανιαία νόσο, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη.

Η έρευνα επίσης ανακάλυψε νέες σχέσεις μεταξύ μεγαλύτερου ύψους και υψηλότερου κινδύνου για περιφερική νευροπάθεια.

Η νέα έρευνα εστίασε σε περισσότερες από 1.000 παθήσεις και χαρακτηριστικά-μεγαλύτερη έρευνα υψους και νόσων έως σήμερα.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το ύψος ενδεχομένως μπορεί να είναι μη αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για αρκετές συνήθεις νόσους στους ενήλικες. Όμως, δήλωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να αποσαφηνισθούν ορισμένες από αυτές τις σχέσεις.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ανακάλυψαν ενδείξεις ότι το ύψος ενδεχομένως επηρεάζει πάνω από 100 κλινικά χαρακτηριστικά περιλαμβανομένων αρκετών παθήσεων που συνδέονται με κακή εξέλιξη και ποιότητα ζωής - περιφερiκή νευροπάθεια, έλκη στα κάτω άκρα και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Καταλήγουν ότι το ύψος μπορεί ενδεχομένως να είναι μη αναγνωρισμένος, μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για αρκετές συνήθεις παθήσεις στους ενήλικες.

Πηγές:
 PLOS Genetics.