Ένας ασθενής προσέρχεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) νοσοκομείου της περιφέρειας γιατί έπεσε και χτύπησε. Τον εξετάζει πρώτα ο χειρουργός, μετά ο παθολόγος για να διερευνήσει γιατί έπεσε και στη συνέχεια, αν βρει κάτι ο παθολόγος, θα τον δει και ο νευρολόγος. Αν έχει και διαβήτη, θα περάσει και από τον ενδοκρινολόγο, αν εντοπιστεί κάτι στο καρδιογράφημα θα τον δει και καρδιολόγος. Για όλα αυτά, μαζί με τις εργαστηριακές εξετάσεις, θα χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο ως και 12 ώρες, ή ακόμα και 24, αν δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και παραμείνει στη βραχεία νοσηλεία. Αν υπήρχε ο επειγοντολόγος, που έχει εκπαιδευτεί στην ολιστική προσέγγιση του ασθενούς, ο ασθενής θα μπορούσε να έχει επιστρέψει στο σπίτι μετά από δύο ώρες.
Το παραπάνω παράδειγμα παρέθεσε ο επειγοντολόγος του ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, Νικόλαος Σμπυράκης (φωτογραφία), προκειμένου να καταδείξει τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει η ειδικότητα της επείγουσας ιατρικής στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στις παθογένειες των ΤΕΠ σήμερα, στη μόνο κατ΄ όνομα αυτονομία τους, ενώ κατέθεσε προτάσεις για το πώς μπορεί να μπει τάξη στο χάος.
Τα ΤΕΠ σήκωσαν το βάρος της πανδημίας
Όπως υποστήριξε, το κύριο βάρος της πανδημίας δεν το σήκωσαν τόσο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας. "Με πολύ ιδρώτα και πολλή κόπωση και πολλές απώλειες. Έχουμε γιατρούς συναδέλφους οι οποίοι άλλαξαν καριέρα σε αυτό το διάστημα. Κάηκαν. Burnout λόγω του COVID", είπε και πρόσθεσε: "Τα ΤΕΠ χτυπήθηκαν βάναυσα από την πανδημία, και αυτό δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Όλα τα χρήματα πήγαν στις Μονάδες, όλοι οι έπαινοι και η αναγνώριση πήγε στις Μονάδες".
Ο αριθμός των επισκέψεων στα ΤΕΠ κάθε χρόνο ξεπερνά τον μισό πληθυσμό της χώρας. Ως κομβικό τμήμα, που πρέπει να συνεργαστεί με όλα τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου, με όλα τα εργαστήρια και τις Μονάδες (ΜΕΘ, Εμφραγμάτων), τα Επείγοντα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία όλου του νοσοκομείου, και του συστήματος Υγείας γενικότερα, υποστήριξε ο κ. Σμπυράκης και αναφέρθηκε στον ρόλο του επειγοντολόγου, ως νέα ειδικότητα στα νοσοκομεία.
Είναι μια οριζόντια ειδικότητα, που εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση αδιαφοροποίητων ασθενών, ανεξάρτητα πάθησης ή ηλικίας. Άρα μπορεί να παρέχει την πολυπόθητη ανθρωποκεντρική και ολιστική προσέγγιση των ασθενών. "Οι άλλες ειδικότητες κόβουν τον άρρωστο σε κομμάτια και κοιτάνε ο καθένας την ειδικότητά του. Ο επειγοντολόγος, όπως και ο γενικός γιατρός, αλλά σε διαφορετικό στάδιο της νόσου, μπορεί να δει τον άρρωστο συνολικά", είπε χαρακτηριστικά. Η ολιστική φροντίδα μπορεί μειώσει τον χρόνο, την ταλαιπωρία, τους κινδύνους και τις περιττές εξετάσεις.
ΤΕΠ: Ποια αυτονομία;
Ο κ. Σμπυράκης αναφέρθηκε στην αναχρονιστική οργάνωση των ΤΕΠ, ενώ διερωτήθηκε πώς μιλάμε για αυτόνομα ΤΕΠ, χωρίς κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς στην Επείγουσα Ιατρική.
"Μπορεί να έχουμε κάποιους γιατρούς που έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτοί οι γιατροί κοιτάζουν - και καλά κάνουν γιατί γι’ αυτό έχουν εκπαιδευτεί - αν είναι κάποιος χειρουργός να βλέπει τα χειρουργικά περιστατικά, αν είναι καρδιολόγος τα καρδιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθεί το ΤΕΠ χρειάζονται ακι άλλοι άνθρωποι", υπογράμμισε και παρατήρησε πως "αν μια ορθοπαιδική κλινική αποφασίσει ότι δεν έχει ειδικευόμενο να μας δώσει δεν μπορούμε να δούμε ορθοπαιδικά περιστατικά. Άρα τι ΤΕΠ είμαστε";
Ο επειγοντολόγος οργανώνει, μεταξύ άλλων, τις ομάδες συνεργασίας, όπως την Ομάδα Τραύματος ή Αναζωογόνησης. "Οι Ομάδες Τραύματος βελτιώνουν την επιβίωση στους βαριά τραυματίες, κάτι που είναι παγκόσμια αποδεκτό. Αποτελούνται από μερικούς γιατρούς και νοσηλευτές που υπάρχουν στο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα, ούτε περισσότερος κόπος, ούτε περισσότερες εφημερίες. Γιατί δεν έχουμε ομάδες τραύματος στην Ελλάδα; Γιατί δεν υπάρχει κανείς που έκατσε να ασχοληθεί για να τις οργανώσει", υποστήριξε.
Συνοψίζοντας, ανέφερε πως τα κατάλληλα στελεχωμένα ΤΕΠ μαζί με το ΕΚΑΒ είναι οι δύο τομείς που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν το ΕΣΥ, ενώ κατέληξε χαρακτηρίζοντας ως ελληνική πρωτοτυπία το σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων. "Δεν υπάρχει στον κόσμο νοσοκομείο που να είναι κλειστό και να μη δέχεται επείγοντα περιστατικά. Εδώ έχουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα εφημερίες με 1.000 – 1.200 περιστατικά σε 24 ώρες, ενώ ταυτόχρονα, δύο τετράγωνα πιο πέρα το άλλο νοσοκομείο δεν εφημερεύει και είναι άδειο", είπε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τραμπ: Θα καταργήσω τα επικίνδυνα παιδιατρικά εμβόλια
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης
Επίσκεψη Δημήτρη Βαρτζόπουλου στην Κύπρο