Ερευνητές του Tokyo Medical and Dental University (TMDU) εντόπισαν αυτοαντίσωμα σε ορισμένους ασθενείς με σχιζοφρένεια. Ανακάλυψαν επίσης ότι αυτό προκαλεί συμπεριφορές σαν της σχιζοφρένειας και αλλαγές στον εγκέφαλο όταν το ενέχυσαν σε ποντικούς.

Όταν σκέφτονταν για πιθανά αυτοαντισώμτα που θα μπορούσαν να προκαλούν σχιζοφρένεια, οι ερευνητές είχαν συγκεκριμένη πρωτεΐνη υπόψη.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η NCAM1, που βοηθά κύτταρα στον εγκέφαλο να επικοινωνούν μέσω συνάψεων μπορεί πιθανόν να έχει ρόλο στην εμφάνιση της σχιζοφρένειας.

Ο Hiroki Shiwaku δήλωσε ότι εξέτασαν για αυτοαντισώματα έναντι της  NCAM1 σε 200 υγιείς ανθρώπους και 200 ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Ανακάλυψαν τέτοια αυτοαντισώματα σε 12 ασθενείς- κάτι που υποδεικνύει ότι ενδεχομένως συνδέονται με τη διαταραχή σε μικρή υποομάδα περιστατικών σχιζοφρένειας.

Η ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν αυτά τα αυτοαντισώματα θα μπορούσαν να προκαλούν αλλαγές που συμβαίνουν συχνά στη σχιζοφρένεια- επομένως πήραν τέτοια από ασθενείς και τα ενέχυσαν στον εγκέφαλο ποντικών.

Ο Hidehiko Takahashi, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Παρόλο που οι ποντικοί είχαν τα αυτοαντισώματα στον εγκέφαλό τους για μικρό διάστημα εμφάνισαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους και συνάψεις παρόμοιες με αυτές ανθρώπων με σχιζοφρένεια.

Συγκεκριμένα, ποντικοί με αυτοαντισώματα ασθενών είχαν νοητική βλάβη και αλλαγές στη ρύθμιση του
αντανακλαστικού ξαφνιάσματος, που φαίνονται σε άλλα μοντέλα σχιζοφρένειας.

Είχαν επίσης λιγότερες συνάψεις.

Τα ευρήματα είναι υποσχόμενα και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine.

Πηγές:
Cell Reports Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου