Νέα έρευνα από το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κάπνιζαν εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια σε διπλάσιο ποσοστό από αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ.

Το υψηλότερο ποσοστό εμφανίστηκε σε 2 υπότυπους και επιβεβαιώνει ότι το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για τους δυο (καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης και με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης). Αναλύθηκαν στοιχεία 9.500 ανθρώπων στις ΗΠΑ, 61 έως 81ετών, και φάνηκε ότι όσοι είχαν διακόψει το κάπνισμα διατηρούσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, δεκαετίες μετά τη διακοπή.

Σε 13 χρόνια, συνέβησαν 1.215 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβανομένων 492 με μειωμένο κλάσμα εξώθησης και 555 με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης.

Η ανάλυση έδειξε ότι καπνιστές στην ομάδα διαγνώστηκαν με τους 2 υπότυπους στο ίδιο περίπου αυξημένο ποσοστό σε σύγκριση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ (2,28 φορές υψηλότερο στην καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης.και 2,16 φορές υψηλότερο στην καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης.

Η σχέση με το κάπνισμα ήταν επίσης σε ευθυγράμμιση με τη δόση-όσο πιο πολλά τσιγάρα κάπνιζε κάποιος σε ημερήσια βάση και για περισσότερα χρόνια, είχε σχέση με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology. 

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας