Είναι ωραίο να χαλαρώνουμε στον ήλιο το καλοκαίρι, αλλά αυτό μπορεί να βλάψει την υγεία μας μακροπρόθεσμα. Με τα χρόνια, ο πολύς χρόνος έκθεσης στον ήλιο μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για ρυτίδες, κηλίδες ηλικίας, κομμάτια δέρματος σαν φολίδες που ονομάζονται ακτινική κεράτωση, αλλά και καρκίνο του δέρματος.

Μαύρισμα από ήλιο

Το μαύρισμα μπορεί να φαίνεται ωραίο, αλλά αυτό το τέλειο, ελκυστικό χρώμα οφείλεται στην πραγματικότητα σε τραυματισμό στο ανώτερο στρώμα του δέρματός σας. Όταν απορροφάτε τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), επιταχύνεται η γήρανση του δέρματός σας και αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. Για να αποφύγετε τη ζημιά, χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο.

Ηλιακό έγκαυμα

Το πιο εύκολο να καταλάβετε από τα προβλήματα που δημιουργεί ο ήλιος. Το δέρμα σας κοκκινίζει, το αισθάνεστε ζεστό στην αφή και μπορεί να έχετε κάποιον ήπιο (ή και όχι-και-τόσο-ήπιο) πόνο. Δοκιμάστε μια κρύα κομπρέσα ή εφαρμόστε λίγη ενυδατική κρέμα ή αλόη. Ένα ηλιακό έγκαυμα δεύτερου βαθμού, από την άλλη πλευρά, καταστρέφει τα βαθιά στρώματα του δέρματός σας και τις νευρικές απολήξεις. Συνήθως είναι πιο επώδυνο και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί.

Ρυτίδες

Το υπεριώδες φως βλάπτει τις ίνες του δέρματός σας που ονομάζονται ελαστίνη και κολλαγόνο. Όταν συμβεί αυτό, αρχίζει να κρεμάει, να χάνει την ελαστικότητά του αλλά και να δημιουργεί ρυτίδες.

Ανομοιόμορφος τόνος δέρματος

Ο υπερβολικός ήλιος κάνει ορισμένες περιοχές του δέρματός σας να φαίνονται πιο σκούρες, ενώ άλλες πιο ανοιχτόχρωμες. Μπορεί επίσης να κάνει μόνιμες αλλαγές σε μικρά αιμοφόρα αγγεία, κάτι που θα προκαλέσει ανομοιομορφίες στο πώς φαίνεται ο χρωματικός τόνος του δέρματός σας.

Φακίδες

Θα το παρατηρήσετε να συμβαίνει περισσότερο το καλοκαίρι, ειδικά αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή ανοιχτόχρωμα/κόκκινα μαλλιά. Οι φακίδες δεν είναι κακές για εσάς. Αλλά ορισμένοι καρκίνοι στα πρώτα στάδια μπορεί να μοιάζουν με φακίδες. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα μιας κηλίδας αλλάξει ή εάν φαγουρίζει ή αιμορραγεί.

Κηλίδες ηλικίας

Αυτές οι ενοχλητικές καφέ ή γκρίζες κηλίδες δεν προκαλούνται πραγματικά από τη γήρανση, αν και περισσότερες από αυτές εμφανίζονται στο σώμα σας καθώς μεγαλώνετε. Περισσότερο έχουν να κάνουν με την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Εμφανίζονται συχνά στο πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος σας. Δεν βλάπτουν την υγεία σας, αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Ακτινική κεράτωση

Αυτά τα κόκκινα, καφέ ή στο χρώμα του δέρματος μπαλώματα είναι μικρά και φολιδωτά. Εμφανίζονται συνήθως στο κεφάλι, το λαιμό ή τα χέρια σας, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας, γιατί εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί μερικές φορές να μετατραπούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, έναν τύπο καρκίνου του δέρματος.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος και είναι η πιο εύκολη στη θεραπεία. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται γενικά σε δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο και εξαπλώνεται αργά. Οι όγκοι μπορούν να λάβουν πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου ενός μαργαριταρένιου λευκού ή κηρώδους εξογκώματος, συχνά με ορατά αιμοφόρα αγγεία, στα αυτιά, το λαιμό ή το πρόσωπο.

Μελάνωμα

Δεν είναι τόσο συχνός όσο άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι ο πιο σοβαρός. Το μελάνωμα μπορεί να επηρεάσει μόνο το δέρμα ή μπορεί να εξαπλωθεί σε όργανα και οστά. Μπορεί να θεραπευτεί εάν λάβετε έγκαιρη θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα