Ηλικιωμένοι που αρχίζουν να βλέπουν εφιάλτες θα μπορούσαν να εμφανίζουν τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, αναφέρουν ερευνητές του University of Birmingham.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, έδειξε ότι σε ομάδα ηλικιωμένων, αυτοί που συχνά έβλεπαν εφιάλτες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν αργότερα με νόσο του Πάρκινσον.

Ο Dr. Abidemi Otaiku, δήλωσε ότι αν και μπορεί να είναι ωφέλιμο να διαγιγνώσκεται η νόσος έγκαιρα, υπάρχουν πολύ λίγοι παράγοντες κινδύνου και πολλοί από αυτούς απαιτούν ακριβές εξετάσεις στο νοσοκομείο ή είναι πολύ συνήθεις και μη συγκεκριμένες, όπως ον διαβήτης.

Εξετάστηκαν στοιχεία 3.818 ηλικιωμένων. Στην αρχή απάντησαν σε ερωτήσεις-μια από τις οποίες αφορούσε την ποιότητα του ύπνου τους.

Συμμετέχοντες που ανέφεραν εφιάλτες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα παρακολουθήθηκαν έως το τέλος της έρευνας για να διαπιστωθεί αν ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με τη νόσο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαγνώστηκαν 91 περιστατικά της νόσου Πάρκινσον. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες που έβλεπαν συχνά άσχημα όνειρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο.

Οι περισσότερες διαγνώσεις έγιναν τα 5 πρώτα χρόνια της έρευνας. Οσοι έβλεπαν συχνά εφιάλτες ήταν κατά 3 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν στη συνέχεια νόσο του Πάρκινσον.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ηλικιωμένοι που μια ημέρα θα διαγνωστούν με τη νόσο είναι πιθανό να αρχίσουν να εμφανίζουν άσχημα όνειρα και εφιάλτες λίγα χρόνια πριν την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της νόσου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα όνειρα μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για τη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου.