Νέα έρευνα του San Diego State University, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ανακάλυψε ότι το να κάνει κάποιος πιο ελαφράς έντασης καθημερινές δραστηριότητες, όπως δουλειές νοικοκυριού, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο ερευνητής Steven Hooker, δήλωσε ότι η ελαφράς έντασης σωματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει  ηλεκτρική σκούπα, σκούπισμα, πλύσιμο αυτοκινήτου, ή διατάσεις.

Παρατηρήθηκε ότι η σωματική δραστηριότητα και η καθιστική ζωή, ανεξάρτητα, επηρέαζαν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα έρευνα, πρόσθεσε, δείχνει ότι οι στρατηγικές για την πρόληψη του εγκεφαλικού θα πρέπει να εστιάσουν και στα δυο.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον χρόνο καθιστικής ζωής και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας 7.600 ανθρώπων 45 ετών και άνω και στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία με την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων σε συμμετέχοντες, για 7 χρόνια.

Ανακάλυψαν ότι όσοι κάθονταν για 13 ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν επιταχυνσιόμετρο που κατέγραφε με ακρίβεια τη σωματική δραστηριότατα και τη διάρκεια αδράνειας.

Αν τα 10.0000 βήματα την ημέρα φαίνονται δύσκολα σε κάποιον, ο Hooker δήλωσε ότι το να σηκώνεται και να κάνει ακόμα και δεκάλεπτη σωματική δραστηριότητα (ελαφρά έως έντονη) λίγες φορές την ημέρα είναι αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της πιθανότητας να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως σημειώνει ο ερευνητής, για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου να κινείστε περισσότερο εντός των ικανοτήτων σας και να κάθεστε λιγότερο.

Πηγές:
JAMA Network Open,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες