Το να έχει κάποιος πολλές παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας από το να έχει υψηλό γενετικό κίνδυνο, αναφέρει νέα έρευνα του Oxford University και του University of Exeter.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity, εξέτασε στοιχεία 200.000 ανθρώπων, 60 ετών και άνω. Εντοπίστηκαν αυτοί που είχαν διαγνωστεί με τα καρδιομεταβολικά νοσήματα διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή ή οποιονδήποτε συνδυασμό ανάμεσα στια 3 και όσους στη συνέχεια εμφάνισαν άνοια.

Οσο περισσότερες από αυτά τα 3 νοσήματα είχε κάποιος τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος άνοιας. Ανθρωποι που είχαν και τα 3 ήταν 3 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με ανθρώπους με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Σχεδόν 20.000 από τους συμμετέχοντες στην UK Biobank που μελετήθηκαν, διαγνώστηκαν με μια από τις 3 παθήσεις. 2.000 είχαν 2 παθήσεις και 122 είχαν και τις τρεις.

Ο καθηγητής David Llewellyn, δήλωσε ότι η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι άνθρωποι με διάγνωση διαβήτη, εγκεφαλικού ή εμφράγματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζουν την υγεία τους και να ακολουθούν τη σωστή αγωγή, ώστε να αποφύγουν περαιτέρω προβλήματα και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Οι 200.000 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες γενετικού κινδύνου. Οι ερευνητές είχαν απεικονιστικές εξετάσεις 12.000 συμμετεχόντων και διαπίστωσαν εκτεταμένη βλάβη στον εγκέφαλο όσων είχαν περισσότερα από ένα καρδιομεταβολικά νοσήματα. Ο υψηλός γενετικός κίνδυνος συνδεόταν με εκφύλιση μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Πηγές:
The Lancet Healthy Longevity

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα