Μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 στην εγκυμοσύνη ενδεχομένως έχουν υψηλότερο από τον μέσο κίνδυνο για προβλήματα ανάπτυξης στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη μάθηση, την προσοχή, τη μνήμη, και τις κοινωνικές δεξιότητες, ανακάλυψαν ερευνητές.

Οι ερευνητές μελέτησαν 7.772 μωρά που γεννήθηκαν στη Μασαχουσέτη μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020. Τα μωρά παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 12 μηνών.

Ποσοστό 14.4% των μωρών που γεννήθηκαν από 222 γυναίκες με θετικό τεστ κορωνοιού στην εγκυμοσύνη διαγνώστηκαν με νευροαναπτυξιακή διαταραχή σε σύγκριση με το 8.7% των μητέρων που απέφυγαν τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη.

Η λοίμωξη με SARS-CoV-2 κατά την εγκυμοσύνη συνδέθηκε με 86% υψηλότερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακής διαταραχής στα παιδιά, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA Network Open. Ο κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος όταν η λοίμωξη συνέβη το τρίτο τρίμηνο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη ήταν σύντομη και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι άλλες νευροαναπτυξιακές επιδράσεις θα εμφανιστούν καθώς τα παιδιά θα μεγαλώνουν.

Επίσης χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες και να αποδειχτεί ότι ευθύνεται ο κορωνοιός.

Πηγές:
JAMA Network Open