Οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας που είναι 65 % για το φυσικό αέριο και 30 % για την ηλεκτρική ενέργεια, η εκτίναξη του κόστους μεταφοράς που φτάνει και το 500 % θέτoυν υπό αμφισβήτηση την ομαλή συνέχιση εφοδιασμού της αγοράς με φάρμακα. Αυτά αναφέρονται σε επιστολή που έχουν καταθέσει φαρμακοβιομηχανίες σε όλους τους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, η φαρμακοβιομηχανία ζητεί την υποστήριξη των κυβερνήσεων, καθώς τα περιοριστικά μέτρα τιμολόγησης και το αυξανόμενο κόστος των αγαθών βασει του πληθωρισμού θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης Medicines for Europe προώθησε επιστολή στους Υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στους παραγωγούς φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και στις αλυσίδες εφοδιασμού, ζητώντας την άμεση υποστήριξή τους.

Τι αναφέρεται στην επιστολή

Η επιστολή περιγράφει λεπτομερώς πώς η "υψηλά ρυθμιζόμενη αγορά της ΕΕ όπου οι τιμές καθορίζονται από τις εθνικές αρχές τιμολόγησης και αποζημίωσης" και υπόκεινται τόσο σε αυτόματα όσο και σε πρόσθετα μέτρα μείωσης των τιμών προκαλεί ανησυχία. 

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών εξήγησαν ότι ο πληθωρισμός που αυξάνεται πάνω από 7 % σε όλη την Ευρώπη επιδεινώνει την ίδια στιγμή και άλλες ανησυχίες σχετικά με το κόστος παραγωγής φαρμάκων. Στις ανησυχίες αυτές συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που είναι 65 % για το φυσικό αέριο και 30 % για την ηλεκτρική ενέργεια, το κόστος μεταφοράς, με την αύξηση να φτάνει και το 500 %, και το κόστος των εισροών παραγωγής που κυμαίνεται από 50% έως 160%.

"Ο τομέας μας έχει ηθική και νομική υποχρέωση να διατηρήσει την προμήθεια βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη και δεσμευόμαστε πλήρως να το κάνουμε", αναφέρει η επιστολή. "Ωστόσο, ο κλάδος μας δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό κόστους με πολιτικές που συνεχώς μειώνουν τις τιμές".

Με την επιστολή, καλούνται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας και οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι επίτροποι να βοηθήσουν τον κλάδο με αυτό που αποκαλούν "βιώσιμες πολιτικές".

Οι προτάσεις προτείνουν κάποια μέτρα, όπως:

  • Η παραγωγή συνταγογραφούμενων φαρμάκων να αποτελέσει προτεραιότητα στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που συντάσσει η ΕΕ αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών για την προμήθειά τους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
  • Να επιτρέψουν στις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της αύξησης του κόστους των αγαθών.
  • Να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στα μοντέλα προμήθειας και τιμολόγησης της ΕΕ, επιβραβεύοντας τις εταιρείες που επενδύουν στον ασφαλή εφοδιασμό των αγορών καθώς και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβασή τους.
  • Να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής ρύθμισης για τη μείωση της πίεσης στη διαθεσιμότητα φαρμάκων βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής ρύθμισης για τη μείωση της πίεσης στη διαθεσιμότητα φαρμάκων και να υποστηριχθούν οι επενδύσεις της ΕΕ στον μεταποιητικό τομέα με τη χρηματοδότηση έργων.

Πηγές:
europeanpharmaceuticalreview.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA