Τα αναψυκτικά και άλλα σακχαρούχα ροφήματα ενδεχομένως αυξάνουν τις πιθανότητες μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο ήπατος, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα σε 90.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανακάλυψε ότι αυτές που έπιναν τουλάχιστον ένα σακχαρύχο αναψυκτικό την ημέρα είχαν 78% υψηλότερο κίνδυνο έναντι αυτών που έπιναν λιγότερα από 3 το μήνα.

Ο Dr. Xuehong Zhang, του Harvard T. H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι σακχαρούχα αναψυκτικά ενδεχομένως είναι τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο ήπατος.

Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, η μείωση της κατανάλωσής τους θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του καρκίνου ήπατος.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American Society for Nutrition και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Η ηλικία των γυναικών ήταν 50 έως 79 ετών. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα μέσα της δεκαετίας 1990 και παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια.

205 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο ήπατος.

Περίπου το 7% ανέφερε ότι έπινε μια ή περισσότερες μερίδες αναψυκτικού ημερησίως.

Oσες το έκαναν είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν 73% υψηλότερο κίνδυνο έναντι όσων δεν τα κατανάλωσαν ποτέ ή έπιναν λιγότερα από 3 το  μήνα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα σακχαρούχα ροφήματα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε συξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, που είναι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο ήπατος.

Συμβάλλουν επίσης σε βλάβη στην ανταπόκριση στην ινσουλίνη και σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ-παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του ήπατος.

Ο Zhang σημείωσε ότι η έρευνα είχε περιορισμούς.