Η διαδικασία παραπομπής από τον προσωπικό γιατρό σε νοσοκομεία (δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης), περιγράφεται σε απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην απόφαση, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, περιγράφεται και η διαδικασία εγγραφής στον προσωπικό γιατρό.

Όπως αναφέρεται, ο προσωπικός ιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα Υγείας, λειτουργώντας ως "πύλη εισόδου" για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες Υγείας.

Ο προσωπικός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών Υγείας στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι ειδικοί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους. Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, δύνανται να εγγράφονται για τη λειτουργία του συστήματος παραπομπών, στην υγειονομική μονάδα της άγονης περιοχής που έχουν επιλέξει.

Σε περίπτωση κατά την οποία στην υγειονομική μονάδα δεν υπηρετεί ειδικευμένος ιατρός που μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του προσωπικού ιατρού και η μονάδα καλύπτεται από ιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου, η παραπομπή του ασθενούς πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, στο οποίο υπάγεται το Περιφερειακό Ιατρείο.

Καθορίζονται δύο κατηγορίες παραπομπών:

  • Η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό.
  • Η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Διαδικασία

Η διαδικασία της παραπομπής στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας γίνεται ηλεκτρονικά ως εξής:

Ο ιατρός θα μπορεί να παραπέμπει τον πολίτη, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των παραπομπών της ΗΔΙΚΑ, στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Η λειτουργική διασύνδεση των συστημάτων και των διαδικασιών ανάμεσα στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια φροντίδα θα τεθεί προς λειτουργία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές Υγείας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών και τον βαθμό οργάνωσης των δομών αυτών.

Για κάθε παραπομπή θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσκεψη από τον ιατρό ειδικότητας όπου θα καταχωρίζονται τα αποτελέσματα της παραπομπής, τα οποία θα καθοριστούν παραμετρικά και θα ενημερώνουν αντίστοιχη ενότητα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του πολίτη.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα