Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, προκαλεί πολλά ερωτήματα. Το κυριότερο είναι εάν δικαιώθηκαν οι προβλέψεις και οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει πριν από το καλοκαίρι. Οι αναλύσεις των ειδικών είναι ευτυχώς πολύ πρόσφατες και αυτό μάς βοηθάει πολύ στο να μετρήσουμε όσους υποτίθεται ότι φυλάνε Θερμοπύλες...

Οι εκτιμήσεις περί ύφεσης και αποκλιμάκωσης της πανδημίας αποτέλεσαν, επί εβδομάδες, το κύριο επιχείρημα και - όπως ήταν αναμενόμενο - τα περιοριστικά μέτρα ήρθησαν τον Μάιο. Ο εφησυχασμός είχε τότε επικρατήσει πλήρως, ενώ ένα κύμα (αδικαιολόγητης) αισιοδοξίας πλανιόταν και στο υπουργείο Υγείας. 

Στις 28 Απριλίου και στην επίσημη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε κάνει λόγο για ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τόνιζε, δε, πως "βλέπουμε και στην Ελλάδα μία διαρκή αποκλιμάκωση, συμβατή με την ύφεση της επιδημίας"...

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 6 Μαΐου, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωνε στον Σκάι: "Τον Ιούνιο είναι πιθανόν να αφαιρέσουμε τις μάσκες. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια σταθεροποίηση ή ύφεση ένα πλατό μπορεί να δούμε και μικρή αύξηση, αλλά βλέπουμε μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία και στον αριθμό των διασωληνωμένων, είμαστε σε φάση ύφεσης".

Ενάμιση μήνα αργότερα, η επιδημία πήρε άλλη τροπή. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο καλοκαιρινό κύμα, λέγοντας πως υπάρχει ένα "γενικό κύμα" στην Ευρώπη...

Τι άλλαξε; Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 θα επικρατήσουν έως το τέλος του καλοκαιριού στην Ευρώπη, ενώ έχουν ήδη επικρατήσει στην Πορτογαλία. Πρόκειται για ένα νέο και αξιοπρόσεκτο επιδημιολογικά δεδομένο, καθώς τα συγκεκριμένα στελέχη είναι πιο μολυσματικά από τα προηγούμενα στελέχη Όμικρον.

Το τι μπορεί αυτό να σημαίνει, προκύπτει από προχθεσινή αναφορά του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου: το 80% των συνολικών κρουσμάτων στην Ελλάδα καταγράφηκαν μετά από τον Δεκέμβριο του 2021 και αφορούν την Όμικρον. Όπως είπε, η Όμικρον είναι κατά 45% λιγότερο θανατηφόρος από το αρχικό στέλεχος του ιού, αλλά είναι σαφές πως προκαλεί πολλές μολύνσεις, άρα και επιβάρυνση των "σκληρών" δεικτών, όπως οι θάνατοι...

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά την έλευση των Όμικρον 4 και 5, η Πορτογαλία ανέβηκε γρήγορα στην πρώτη θέση σε απώλειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στοιχεία ECDC).

Ανακεφαλαιώνοντας, είναι σαφές πως η πορεία της πανδημίας δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, λόγω δυναμικών φαινομένων, όπως οι παραλλαγές του ιού. Με αυτό το δεδομένο, ένας καλοπροαίρετος παρατηρητής μπορεί να δικαιολογήσει απόλυτα την αδυναμία των επιστημόνων να προβλέψουν το μέλλον.

Τι δεν μπορεί να δικαιολογήσει; Την πρεμούρα και τη βιασύνη να δικαιολογηθούν πράξεις που θα ακολουθήσουν. Τον πρόχειρο τρόπο ανάλυσης και της αδιαφορία για αστάθμητους παράγοντες που δεν πρέπει να παραγνωρίζονται.

Τι άλλο δεν μπορεί να δικαιολογήσει; Την απουσία αυτοκριτικής και την ανάλυση των νέων δεδομένων. Όταν λέμε "ανάλυση" δεν εννοούμε την περιγραφή σε επόμενο χρόνο. Εννοούμε την αξιολόγηση, η οποία θα συμβάλει στο να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος. Εκτός και εάν συμφωνήσουμε ότι δεν πρόκειται περί λάθους.

Καλό καλοκαίρι...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια