"Αν με ρωτάτε, η ψυχική υγεία είναι πολιτισμός". Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, που άθελά της έγινε σύμβολο ψυχικής δύναμης μετά την βάρβαρη επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε την άνοιξη του 2020 στην Καλλιθέα, μοιράστηκε σκέψεις και εμπειρίες μιας δύσκολης για την ίδια διαδρομής δύο ετών. Τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση, με θέμα "Δύναμη Ψυχής, Φύση και Υγεία", που διοργανώθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος "Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία", η 36χρονη γυναίκα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην βοήθεια της ψυχοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής που εξακολουθεί να λαμβάνει σε μια διαδικασία επανεκκίνησης της ζωής της μετά το τραυματικό γεγονός. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα κατά των ταμπού που επικρατούν ακόμη σε ένα μέρος του πληθυσμού απέναντι σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία.

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς

"Συχνά, έχουμε ταμπού απέναντι σε αυτά τα πράγματα. Νομίζω ότι ο καθένας από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή του αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε κάθε φορά πώς πρέπει να αντιδράσουμε και πώς θα αντεπεξέλθουμε σε αυτή. Για αυτό το πράγμα υπάρχουν οι ειδικοί", είπε και πρόσθεσε: "Όπως αν σπάσουμε το πόδι μας πρέπει να πάμε στον ορθοπεδικό, για την ψυχική μας υγεία πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Η ψυχική υγεία μας και η ισορροπία μας είναι ένας καθημερινός αγώνας. Εγώ ακόμα βρίσκομαι σε αυτόν τον αγώνα, δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα βελτιώνομαι".

Περιγράφοντας τα διαδοχικά στάδια της διαδρομής από την επίθεση σε βάρος της - στις 20 Μαϊου 2020 - μέχρι σήμερα, η Ιωάννα εκμυστηρεύτηκε αρχικά πως έκανε 20 μέρες να μιλήσει, ακόμα και στη μητέρα της, που ήταν δίπλα της από την πρώτη στιγμή, στο νοσοκομείο. Το έκανε πρώτη φορά την ημέρα της σύλληψης της δράστιδας.

"Αυτό που συνέβη δεν ήταν ένα ατύχημα, δεν ήταν μια ασθένεια, που λες, ΟΚ, μου έτυχε και πρέπει να το αντιμετωπίσω. Το βαρύ που έπρεπε να αποδεχτώ μέσα μου ήταν ότι ένας άνθρωπος επιδίωξε να μου το κάνει αυτό, χωρίς κανένα λόγο. Κι αυτό είναι κάτι που είναι δύσκολο κανείς να αποδεχτεί και να κατανοήσει", είπε.

Αφού πέρασε από διάφορα στάδια, μεταξύ των οποίων αυτό στο οποίο κατηγορούσε τον εαυτό της γιατί απέτυχε να τον προστατεύσει, ήρθε η λεγόμενη ιδρυματοποίηση προς το τέλος της νοσηλείας. "Δεν ήθελα να αφήσω τον χώρο του νοσοκομείου. Ένιωσα ότι η νοσηλεία μου και το νοσοκομείο ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην προηγούμενη ζωή μου και μια νέα ζωή που με περίμενε αλλά με φόβιζε πάρα πολύ", είπε, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της οικογένειας και του φιλικού της περιβάλλοντος σε αυτό το στάδιο.

Νέο ξεκίνημα στα 34 χρόνια

Στη συνέχεια, ήρθε το στάδιο της κατάθλιψης, κατά το οποίο πέρασε τουλάχιστον μια εβδομάδα στο κρεβάτι κοιτώντας το ταβάνι, γιατί δεν μπορούσε, όπως είπε, το σώμα να υπακούσει την σκέψη. Εκεί ξεκίνησε η ψυχοθεραπεία, με τον ψυχίατρο Κωνσταντίνο Κοντοάγγελο.

"Η ψυχοθεραπεία για μένα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, με βοήθησε πάρα πολύ, μπόρεσα να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, μπόρεσα σιγά σιγά να δίνω λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζα", είπε για να προσθέσει: "ήταν πολύ σημαντική σαν διαδικασία για μένα για να μην πνιγώ στη σκέψη του ενός ανθρώπου και του φθόνου που εισέπραξα από έναν άνθρωπο, αλλά να σταθώ στην αλληλεγγύη και στην αγάπη που μου έδειξαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι", είπε.

Αναφέρθηκε στα μηνύματα ενθάρρυνσης και συμπαράστασης που εξακολουθεί να παίρνει από άγνωστους στην ίδια ανθρώπους και κατέληξε: "Στα 34 μου, κλήθηκα, χωρίς να φταίω, να ξαναδημιουργήσω τη ζωή μου από την αρχή, ξεκινώντας από το μηδέν, ή μάλλον καλύτερα υπό του μηδενός. Αυτό δεν το κατάφερα μόνη μου. Πιστεύω ότι είχα μια καλή βάση, είμαι πεισματάρα, αγαπώ πάρα πολύ τη ζωή, αλλά σε όλο αυτό με βοήθησε η οικογένειά μου, με βοήθησαν οι φίλοι μου, με βοήθησε ο κόσμος. Αυτό αποδεικνύει ότι όλα είναι εφικτά, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμη που είναι μέσα μας και στον εαυτό μας".

Επίτιμη φοιτήτρια

Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, απένειμε τιμητική πλακέτα στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, ενώ αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, Εύχαρις Παναγοπούλου, την προσκάλεσε να είναι επίτιμη φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος το οποίο διευθύνει, από την ερχόμενη χρονιά.

"Δεν θέλω να τη βραβεύσουμε ως ένα παράδειγμα μιας τραγωδίας όπως όλοι την έχουμε γνωρίσει, θέλω να βραβευτεί ως ένας άνθρωπος εκπέμπει τόσο πολλή θετική αύρα, ανεξάρτητα από όσα της έχουν συμβεί", επεσήμανε η τελευταία, προσκαλώντας τη στο βήμα.

Η ίδια στην ομιλία της ανέφερε πως ο κορωνοϊός έδωσε στην κοινωνία τη μοναδική ευκαιρία του pause και ίσως του restart, ενώ έθεσε ως στόχο τον αυτοκαθορισμό της κανονικότητάς μας με απόκτηση δύναμης ψυχής. Για την επίτευξη του στόχου, είπε, χρειαζόμαστε ένα πραγματικά ολιστικό σύστημα Υγείας. "Ένα πραγματικά σύγχρονο βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, όπου τα ψυχοκοινωνικά μας χαρακτηριστικά έχουν την ίδια σημασία με τα βιοιατρικά. Όπου κάθε σκέψη και συναίσθημα έχει την ίδια διαγνωστική αξία με κάθε διαγνωστικό εύρημα και κάθε κλινικό σύμπτωμα", είπε.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν, επίσης, ως παραδείγματα δύναμης ψυχής οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Ιωάννης Τσιγγαλίδης και Χρυσάνθη Μπουτάρη, που ξεπερνώντας δυσκολίες μετείχαν στον πρόγραμμα "Ακαδημία της Φύσης 2021 - 2022".

Μίλησαν ο αρχιμανδρίτης, ιδρυτής του "Φάρου του Κόσμου", Αθηναγόρας Λουκατάρης, η συγγραφέας Κατρίνα Τσάνταλη και ο ταξιδιωτικός παιδαγωγός Ηλίας Θερμίδης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων