Το κάπνισμα στοιχίζει περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια ζωές τον χρόνο – αλλά πέρα ​​από τις προφανείς επιπτώσεις του στην υγεία, έχει επίσης σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπτώσεις που θέτουν ακόμα περισσότερο την υγεία μας σε κίνδυνο μέσω της καλλιέργειας, της παραγωγής, της διανομής και των απορριμμάτων μετά την κατανάλωση των τσιγάρων. Όλα αυτά προσθέτουν περιττή πίεση στο ήδη ευαίσθητο ζήτημα της διαχείρισης φυσικών πόρων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

600 εκατομμύρια δέντρα κόβονται ετησίως

Κάθε χρόνο, 600 εκατομμύρια δέντρα κόβονται από την καπνοβιομηχανία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η διαδικασία κατασκευής χρησιμοποιεί επίσης μεγάλες ποσότητες χαρτιού για να φτιάξει και να συσκευάσει τα τσιγάρα. Οι επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή, τα οικοσυστήματα και το κλίμα. Αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν πόσα δάση έχουν καθαριστεί για φυτείες καπνού και πώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός στις περιοχές εκείνες. Εκτιμήσεις ερευνών από το 2018 δείχνουν ότι περίπου 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών αποψιλώνονται κάθε χρόνο από την καλλιέργεια καπνού, συνήθως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η απώλεια δασών μπορεί να λειτουργήσει ως εκκολαπτήριο για μολυσματικές ασθένειες που επηρεάζουν τον άνθρωπο.

84 εκατομμύρια τόνοι CO2 απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα

Η καλλιέργεια και η παραγωγή καπνού είναι σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας αυξάνεται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από ό,τι πριν από 50 χρόνια. Ο καπνός του τσιγάρου έχει επίσης ανησυχητική επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, εκπέμποντας περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα το νερό;

Ο ΠΟΥ προσθέτει ότι 22 δισεκατομμύρια τόνοι νερού χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για την παραγωγή τσιγάρων και ότι σχεδόν τέσσερα λίτρα νερού απαιτούνται για την παραγωγή μόνο ενός τσιγάρου. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει πώς η νικοτίνη είναι ένας σημαντικός αναδυόμενος ρύπος που έχει εντοπιστεί ευρέως στους υδάτινους πόρους παγκοσμίως. Μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hydrology δείχνει ότι τα αποτσίγαρα, τα οποία συχνά συσσωρεύονται σε μεγάλους αριθμούς στις αστικές περιοχές, και η νικοτίνη που απελευθερώνεται από τέτοια απορρίμματα, αποτελούν σημαντική απειλή για τους αστικούς υδάτινους πόρους. Εκλύουν τοξικές χημικές ουσίες (όπως το αρσενικό) στο περιβάλλον και μπορούν να μολύνουν το νερό, στο οποίο μπορούν να παραμείνουν μέχρι και 10 χρόνια. Και τα αποτσίγαρα δεν είναι το μόνο πρόβλημα: η περιβαλλοντική επιβάρυνση της παραγωγής τσιγάρων επεκτείνεται σε υλικά όπως πλαστικό, χαρτί και αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες.