Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) κατά της πρόσφατης θεσμικής παρέμβασης για τον προσωπικό γιατρό.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του προεδρείου της Ένωσης, με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), διαπιστώνεται μεγάλη απόσταση του υπουργείου Υγείας από τις διαβεβαιώσεις της διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς και θεσμικούς φορείς.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, εντοπίζονται περιοριστικές ρυθμίσεις που αφορούν τον ασθενή, όπως:

  • Παρέμβαση στην ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στον ιατρό της επιλογής του.
  • Αντισυνταγματικότητα του μέτρου της ποινής στη συμμετοχή του ασθενούς σε περίπτωση παράλειψης εγγραφής σε προσωπικό ιατρό.
  • Η προτεραιότητα στην παραπομπή από προσωπικό ιατρό στα Κέντρα Υγείας ή στο ΕΣΥ, δημιουργεί ανισότητες πρόσβασης και είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.

Εντοπίζονται θολά σημεία και καταχρηστικότητες που αφορούν τη σχέση εργασίας του ιατρού, όπως:

  • Η αναφορά σε πληρωμή από κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με γενικό ανώτατο δεσμευτικό όριο παραπέμπει σε εφαρμογή του δυσβάσταχτου μέτρου του κουρέματος clawback στην αμοιβή των προσωπικών ιατρών.
  • Ξεκινάει σύντομα η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό, ενώ είναι ασαφές το πλαίσιο λειτουργίας (ωράριο, δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, κείμενο σύμβασης;).
  • Οι αμοιβές των ειδικών ιατρών της ΠΦΥ, πλην προσωπικών ιατρών δεν αναβαθμίζονται αναλογικά, καθώς είναι καθηλωμένες στο απαξιωτικό για το ιατρικό λειτούργημα 10€ ανά επίσκεψη(προ φόρων και κρατήσεων). Γεγονός καταχρηστικό και άδικο.
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ρόλο προσωπικού ιατρού στον ιδιώτη ιατρό.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ συζήτησε διεξοδικά όλα τα δεδομένα και αποφάσισε τα ακόλουθα:

  • Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αντισυνταγματικότητας και καταχρηστικότητας των κείμενων διατάξεων.
  • Η εγγραφή του ασθενούς στον προσωπικό ιατρό δεν θα γίνει αποδεκτή από άλλους φορείς, παρά μόνο από επίσημες δομές ΠΦΥ.
  • Η συμμετοχή των προσωπικών ιατρών δεν θα είναι εφικτή χωρίς κείμενο σύμβασης, ώστε να αναλυθούν διεξοδικά οι όροι, το πλαίσιο λειτουργίας και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

Όπως επισημαίνει, η προαναγγελία της εφαρμογής του μέτρου των ψηφιακών αντιγράφων των διαγνωστικών εξετάσεων απαιτεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, καθώς είναι πολύ σοβαρό εγχείρημα που προϋποθέτει σωστή παραμετροποίηση, διασφάλιση προσωπικών δεδομένων και χρηματοδότηση των διαγνωστικών δομών, καθώς δημιουργεί δυσβάσταχτα κόστη στο κλάδο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας