Η βρογχίτιδα νωρίς στην παιδική ηλικία φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονοπάθειας στη μέση ηλικία, αναφέρει έρευνα του University of Melbourne.

Οι ερευνητές ανακάλψαν ότι παιδιά στην Αυστραλία που είχαν βρογχίτιδα τουλάχιστον μια φορά πριν την ηλικία των 7 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν πνευμονικά προβλήματα μελλοντικά.

Εδειξαν επίσης ότι οι νόσοι των πνευμόνων που εμφάνισαν τα παιδιά όταν μελλοντικά έφθασαν στην ηλικία των 53 ετών ήταν συνήθως άσθμα και πνευμονία.

Η Dr. Jennifer Perret, δήλωσε ότι τα ευρήματα προέρχονται από την Tasmanian Longitudinal Health Study, που παρακολούθησε 8.583 ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Τασμανία το 1961και ξεκίνησαν το σχολείο το  1968.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνά ένας συμμετέχων είχε διαγνωστεί με πνευμονία  και άσθμα τόσο πιο πιθανό ήταν να έχει βρογχίτιδα ως παιδί.

Ο De Perret δήλωσε ότι οι αριθμοί στην πιο σοβαρή υποομάδα ήταν μικροί (42συμμετέχοντες ήταν σε αυτή την κατηγοιρία και από αυτούς 14 είχαν άσθμα στη μέση ηλικία),  αλλά οι τάσεις στις κατηγορίες έντονης βρογχίτιδας ήταν σημαντικές.

Σε σύγκριση με την πλειοψηφία που δεν είχε ποτέ βρογχίτιδα υπήρχε αύξηση του κινδύνου για κατοπινό άσθμα και πνευμονία που δυνάμωνε όσο πιο συχνά κάποιος είχε βρογχίτιδα ως παιδί και ιδαίτερα αν είχε επαναλαμβανόμενα επεισόδια που παρατείνονταν για τουλάχιστον ένα μάνα σε διάρκεια.

Η σχέση με άσθμα στην ενήλικο ζωή φάνηκε σε συμμετέχοντες που δεν είχαν άσθμα ή συριγμό στην παιδική ηλικία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  BMJ Open Respiratory Research.

Πηγές:
BMJ Open Respiratory Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια: Κυρίαρχα αφηγήματα και προκλήσεις
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ
Μεγιστάνες επενδύουν τεράστια ποσά στην αντιγήρανση - Θέλουν να ζήσουν περισσότερο