Τα αρωματικά κεριά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και μπορούμε να τα βρούμε σχεδόν σε κάθε σπίτι. Είναι όμορφα διακοσμητικά και τα αρώματά τους μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε στο τέλος της ημέρας. Αυτό είναι λογικό - πάνω στην ίδια σύνδεση της όσφρησης με τα συναισθήματά μας βασίζεται ολόκληρος ο κλάδος της αρωματοθεραπείας - αλλά ορισμένοι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με τα αρωματικά κεριά. Μπορούν στ' αλήθεια να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας;

Πρόσφατα στο ίντερνετ έχουν αρχίσει ορισμένα άτομα να αμφιβάλλουν για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αρωματικά κεριά, και κατά πόσο θα μπορούσαν να μας κάνουν κακό.

Τα αρωματικά κεριά απελευθερώνουν μια κατηγορία χημικών ουσιών που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις ή VOC, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία . Το ερώτημα είναι αν τα αρωματικά κεριά παράγουν VOC σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις ώστε να προκαλέσουν βλάβη. Κάθε άτομο μεταβολίζει τους ατμούς με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτο σε βλαβερές συνέπειες.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αλλεργίες, άσθμα, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να αποφεύγουν τα αρωματικά κεριά. Μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος και αλλεργικές αντιδράσεις και μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ΧΑΠ ή αναπνευστικά προβλήματα σε άτομα που είναι ευαίσθητα.

Αν δεν είστε κάποιος που έχει αναπνευστική πάθηση και καίτε αρωματικά κεριά με μέτρο σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσετε επιβλαβείς επιπτώσεις. Προσέξτε όμως αν εμφανίσετε συμπτώματα όπως φτέρνισμα, βήχα ή ξηρό λαιμό.

Είναι πιθανό τα κεριά που κατασκευάζονται από φυσικά κεριά να απελευθερώνουν λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Τα φυσικά κεριά περιλαμβάνουν κερί μέλισσας, σόγια, κερί φοίνικα και κερί καρύδας.

Αρωματικά κεριά και κατοικίδια

Τα κατοικίδια, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να είναι ευαίσθητα σε μυρωδιές και χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον αέρα. Τα κατοικίδια είναι επίσης μικρότερα από εμάς και έχουν ισχυρότερη όσφρηση.

Σε καλά αεριζόμενα σπίτια, η περιστασιακή χρήση κεριών με διακριτικά αρώματα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, εκτός από κεριά με αιθέρια έλαια που είναι τοξικά για τους σκύλους. Μερικά σημάδια αναπνευστικών προβλημάτων που θα παρατηρήσετε στο κατοικίδιό σας αν υπάρξει πρόβλημα με την καύση κεριών είναι τα εξής:

Φτέρνισμα

Ρινόρροια

Υγρά ή κόκκινα μάτια

Βήχας

Υπερβολικό λαχάνιασμα

Έντονο τρίψιμο του προσώπου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πολλές ώρες καθιστικής ζωής και μη κατανάλωση καφέ συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα