Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε την Τρίτη μια νέα διάταξη που θα απαιτούσε από τις καπνοβιομηχανίες να μειώσουν τα επίπεδα νικοτίνης στα τσιγάρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι θάνατοι που σχετίζονται με τον εθισμό και το κάπνισμα στις ΗΠΑ.

Το Office of Information and Regulatory Affairs δημοσίευσε την προτεινόμενη διάταξη ως μέρος μιας συλλογής προγραμματισμένων ομοσπονδιακών ρυθμιστικών ενεργειών που εκδίδονται δύο φορές το χρόνο, ανέφερε η Washington Post.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του οργανισμού, "η προτεινόμενη διάταξη είναι ένα πρότυπο προϊόντων καπνού που θα καθόριζε ένα μέγιστο επίπεδο νικοτίνης στα τσιγάρα και ορισμένα τελικά προϊόντα καπνού. Επειδή οι βλάβες που σχετίζονται με τον καπνό προέρχονται κυρίως από τον εθισμό σε προϊόντα που εκθέτουν επανειλημμένα τους χρήστες σε τοξίνες, ο FDA θα λάβει αυτό το μέτρο για να μειώσει τον εθισμό σε ορισμένα προϊόντα καπνού, δίνοντας έτσι στους εθισμένους χρήστες μεγαλύτερη δυνατότητα να σταματήσουν το κάπνισμα."

Η πολιτική, η οποία θα μείωνε τη νικοτίνη στα τσιγάρα σε ελάχιστα ή μη εθιστικά επίπεδα, θα συνδυαζόταν με έναν κύριο στόχο του Λευκού Οίκου -- να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να μειώσει τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο κατά 50% το επόμενο τέταρτο του αιώνα.

Περίπου 480.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα κάθε χρόνο και η χρήση καπνού παραμένει η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόνο μια άλλη χώρα, η Νέα Ζηλανδία, έχει παρόμοιους κανονισμούς, ανέφεραν οι New York Times.

Η ανακοίνωση της νέας διάταξης θα ήταν το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία, ανέφερε η Post. Θα μπορούσε να χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να εκδώσει έναν κανόνα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η οποία ελέγχει τα προϊόντα καπνού. Μετά από αυτό, ο FDA θα πρέπει να εξετάσει τις δημόσιες απόψεις πριν εκδώσει έναν τελικό κανόνα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο δεν υποδηλώνει ότι έχει ληφθεί μια πολιτική απόφαση.

Οποιαδήποτε αντίθεση θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την προσπάθεια -- ειδικά εάν ο κανονισμός δεν ολοκληρωθεί πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από την εξουσία. Η καπνοβιομηχανία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα πολεμήσει το νέο μέτρο, θα μπορούσε επίσης να αμφισβητήσει νομικά οποιαδήποτε τελική ρύθμιση.

Η Pat Folan διευθύνει το Northwell Center for Tobacco Control στο Lake Success. Πιστεύει ότι "αυτό το μέτρο θα έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στους νέους που δοκιμάζουν τσιγάρα για πρώτη φορά. Με λιγότερη νικοτίνη, οι έφηβοι μπορεί να μην εθιστούν τόσο γρήγορα."

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα νικοτίνης θα μπορούσε να γυρίσει  μπούμερανγκ στους ηλικιωμένους καπνιστές, είπε ο Folan. Μπορεί απλώς να αυξήσουν την πρόσληψή τους καπνίζοντας περισσότερα τσιγάρα την ημέρα.

Ο Χάρολντ Γουίμερ, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμονολόγων, δήλωσε:

«Η μείωση της νικοτίνης σε μη εθιστικά επίπεδα στα τσιγάρα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη δημόσια υγεία και προτρέπουμε τον FDA να επεκτείνει αυτήν την πρόταση ώστε να συμπεριλάβει όλα τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων».

"Η μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα τσιγάρα μπορεί να περιορίσει πολύ τον αριθμό των νέων που εθίζονται μόνο όταν πειραματίζονται, καθώς και να αυξήσει τις προσπάθειες διακοπής και διακοπής του καπνίσματος. Η Lung Association ανυπομονεί να δει την προτεινόμενη διάταξη και να δώσει τα σχόλιά μας στον FDA για αυτή τη σημαντική πρόταση». Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τον FDA, που δημοσιεύθηκε το 2018 στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι η μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα τσιγάρα θα μπορούσε να σώσει περισσότερες από 8 εκατομμύρια ζωές μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα