Το να κρατάτε σκοτεινό το υπνοδωμάτιό σας δεν βοηθά μόνο να έχετε καλό ύπνο αλλά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης 3 προβλημάτων υγείας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούσαν νυχτερινά φώτα ή άφηναν ανοιχτή την τηλεόραση, το smartphone ή το tablet στο υπνοδωμάτιο, ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι, να έχουν διαβήτη και υπέρταση σε σύγκριση με ενηλίκους που δεν εκτίθεντο σε φως τη νύχτα.

Η Dr. Minjee Kim, του Northwestern University, δήλωσε ότι είναι πιθανόν ακόμα και λίγο φως τη νύχτα να μην είναι τόσο αθώο-μπορεί να είναι βλαβερό.

Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η Kim δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει βιολογική εξήγηση πέρα από τον διαταραγμένο ύπνο, που συνδέει το φως με τον αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και υπέρταση.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 550 συμμετέχοντες στην Chicago Healthy Aging Study. Η ηλικία τους ήταν 63 έως 84 ετών. Φορούσαν συσκευές που μετρούσαν την ποσότητα φωτός στο υπνοδωμάτιό τους για μια εβδομάδα.

Οι περισσότεροι εκτίθεντο σε φως τις 5 πιο σκοτεινές ώρες της ημέρας-συνήθως στη μέση του βραδυνού τους ύπνου.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση οδηγούν τους ανθρώπους να κοιμούνται με αναμμένο φως ή αν το φως οδηγεί στην εμφάνιση των νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sleep.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας