Oι παγκόσμιες ελλείψεις τους σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτησή τους έχουν προκαλέσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τη γ- σφαιρίνη, τις αλβουμίνες και τις ηπαρίνες, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για επαρκείς προμήθειες, αλλά και στους ασθενείς που ζουν υπό τον φόβο των ελλείψεων, τη στιγμή που οι παραπάνω δραστικές ουσίες είναι απαραίτητες για τη ζωή τους.
 
Φαινόμενο που δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Σημειώνεται, δε, ότι οι ελλείψεις στη γ- σφαιρίνη και στις αλβουμίνες προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις μειωμένες αιμοληψίες, πρόβλημα που εντάθηκε και από τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ οι μειωμένες ποσότητες ηπαρίνης χρονικά ξεκινούν από τον Αύγουστο του 2019, όταν στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρο, την Κίνα, που δίνει το 80% των ηπαρινών, ξέσπασαν τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων, από τους οποίους προέρχεται η ουσία.

Το θέμα είναι ότι και τα τρία σκευάσματα είναι απαραίτητα στους ασθενείς που τα χρησιμοποιούν και σε περίπτωση ελλείψεών τους μπαίνει σε κίνδυνο η ίδια τους η ζωή. Η γ- σφαιρίνη χορηγείται σε ανθρώπους με ασθενές ανοσοποιητικό (πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες), οι αλβουμίνες χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση του αίματος (άρα και στα χειρουργεία) και οι ηπαρίνες είναι κατά βάση αντιθρομβωτικές.

Τι κάνει η Ελλάδα;

Μολονότι και στην Ελλάδα υπήρξαν πολύ πρόσφατα έντονες ελλείψεις σε γ- σφαιρίνη και ηπαρίνες, παράγοντες μας λένε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί -αλλά κατά το ήμισυ. Απολύτως λογικό να συμβεί αυτό, λένε κάποιοι, καθώς οι προμήθειες για τέτοια σκευάσματα πρώτης γραμμής πρέπει να κλείνονται στις αρχές της κάθε χρονιάς και όχι στο μέσο αυτής. 
Γεγονός που επιβεβαιώνει και η τελευταία ανακοίνωση της ΕΣΑΜΕΑ, σύμφωνα με την οποία ενώ οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας και ΙΦΕΤ) είχαν αναφέρει ότι το πρόβλημα της έλλειψης γ σφαιρίνης λύθηκε και δόθηκαν οι εντολές για την προμήθειά της, απεγνωσμένοι πολίτες με χρόνιες παθήσεις την αναζητούν και δεν τη βρίσκουν! 

Άρα, το εύλογο ερώτημα είναι τι έχει γίνει; 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη γ σφαιρίνη και την αλβουμίνη. 

Ειδικότερα για τη γ σφαιρίνη, πηγές λένε ότι οι ανάγκες της χώρας είναι 550 κιλά ενδοφλέβια και 200 κιλά υποδόρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κονδύλι που θα διατεθεί, κατά πληροφορίες, για φέτος έχει προσδιοριστεί στα 19 εκατ. ευρώ και η κάλυψη των αναγκών θα γίνει από μία πολυεθνική και δύο ελληνικές εταιρείες. Μιλάμε για περίπου 360 κιλά, με πλήρη κάλυψη των αναγκών σε υποδόρια.

Κατά πληροφορίες, μόλις αυτή την εβδομάδα ο ΙΦΕΤ παρέλαβε 39 κιλά γ σφαιρίνη και επίκειται να παραλάβει άλλα τόσα στα τέλη του Ιουλίου και επιπλέον 20 κιλά τον Σεπτέμβριο.  

Γ Σφαιρίνη για το 2023

Για του χρόνου, οι πληροφορίες είναι ότι ήδη η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνικό όμιλο προκειμένου να καλύψει σημαντική ποσότητα των αναγκών Εχει ήδη εξασφαλίσει 375 κιλά, ισχύει το ίδιο σε κατανομή υποδόριων και ενέσιμων, και αναμένει ότι θα βρεθούν κι άλλα κιλά ενέσιμων (τουλάχιστον 50 κιλά). 

Αντίστοιχα, στις αλβουμίνες, που επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, το κονδύλι που τις αφορά φημολογείται ότι είναι περί τα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τρεις εταιρείες θα προμηθεύσουν την αγορά με τις απαιτούμενες ποσότητες.  

Και οι δύο προαναφερθείσες κατηγορίες δεν υπόκεινται σε clawback.

Εκκρεμούν οι ηπαρίνες

Σε εκκρεμότητα είναι η υπογραφή για τις ηπαρίνες, καθώς ακούγεται ότι εταιρείες που προμηθεύουν την εσωτερική αγορά έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους από το μέτρο του clawback -αλλά όχι από το rebate-, κάτι που είχε ισχύσει και το 2021. Θέμα για το οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί το Υπουργείο Υγείας Σημειώνεται ότι την περσινή χρονιά, η δαπάνη τους -που ήταν εκτός της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης- ήταν στα 45 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα 13 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία. Το 2020, δε, που η εν λόγω δαπάνη τους ήταν εντός της συνολικής δαπάνης, οι αναγκαστικές επιστροφές μαζί με τα rebate έφτασαν στο 34%.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη