Εξηγήσεις για τη λήψη της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τέταρτη δόση εμβολίου κατά της CoViD σε άτομα κάτω των 60 ετών, έδωσαν την Πέμπτη η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως σειρά επιστημόνων, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Γιώργος Παυλάκης και ο Νίκος Τζανάκης, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη γνωμοδότηση, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη πως δεν χρειάζεται να κάνει την τέταρτη δόση ο παρουσιαστής της εκπομπής.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Επιτροπής σχολίασε πως η τοποθέτηση της Επιτροπής στο θέμα ήταν ειλικρινής, αλλά τελικά την αδίκησε:

"Οι συστάσεις ποτέ δεν γίνονται εν κενώ. Απλώς, τα επιστημονικά δεδομένα που θα θέλαμε για μία σύσταση, για μία ισχυρή σύσταση, ακόμη δεν υπάρχουνε λόγω χρόνου", σχολίασε, για να εξηγήσει:

"Υπάρχουν μεμονωμένες εργασίες, μελέτες από το Ισραήλ, από τον Καναδά, πρόσφατα έχουν δημοσιευτεί και στο Lancet, που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης και τα εμβόλια έχουν μία αποτελεσματικότητα και στις νοσηλείες και στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και θανάτων, αλλά η παρακολούθηση, η παρατήρηση είναι βραχεία. Δηλαδή είναι μέχρι 10 βδομάδες, 12 βδομάδες".

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδου, "αναλογιζόμενοι ότι πολύ - πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την τρίτη δόση που αποδείχθηκε σωτήρια - νομίζω ότι αυτή σας, έτσι, την αναστολή να εμπιστευτείτε την Επιτροπή θα πρέπει να την εξετάσετε ξανά".

Θεμιστοκλέους

Για το ίδιο θέμα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έσπευσε να στηρίξει την Επιτροπή Εμβολιασμών, λέγοντας πως τα τελευταία 4 - 5 χρόνια έχει την ίδια σύνθεση και δεν έχει αλλάξει, από την προηγούμενη και τη σημερινή Κυβέρνηση.

"Αποτελείται από 20 - 30 άτομα που είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στα εμβόλια", υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, για να σημειώσει:

"Έχουμε ολοκληρώσει μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που δικαιώθηκε και υπήρξε πρωτοπόρος και σε σχέση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Ο γενικός γραμματέας σχολίασε πως ήταν η πρώτη Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άνοιξε την τρίτη αναμνηστική δόση σε όλο τον πληθυσμό και ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες χώρες, ακόμα και η Γερμανία και η Αγγλία, με μία διαφορά 25 ημερών.

Ο γενικός γραμματέας είπε πως μία σειρά από χώρες υιοθετούν την πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής, όπως η Αυστραλία και η Κροατία, ενώ αναμένεται να δούμε και τις υπόλοιπες χώρες, όπως την Αυστρία, να μπαίνουν σε αυτή την επιστημονική άποψη, άσχετα αν δεν υπάρχουν δεδομένα.

"Άρα, να μην είμαστε τόσο εύκολοι στην κριτική. Σας λέω, οι αποφάσεις που έχουν παρθεί έχουν οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες", κατέληξε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα για την παχυσαρκία κατά καπνίσματος - αλκοόλ - νεφρικής νόσου - Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Σ. Νικολαρόπουλος: "Πόσο αξίζει η ζωή";