Η ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, δείγμα δημοκρατίας και ένα διαχρονικό ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας. Η άρση των ανισοτήτων στον κλάδο της υγείας και η εμπειρία που έχουμε από τη μάχη κατά της Covid-19 θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, φάρμακα και εμβόλια.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες στον κλάδο του φαρμάκου -και όχι μόνο- έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσφατα, μάλιστα, ο CEO της Pfizer Δρ Άλμπερτ Μπουρλά παρουσίασε στο Νταβός το «Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο». Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία θέτει ως στόχο να παρέχει σε συμβολική τιμή όλα τα εντός πατέντας φάρμακα και εμβόλια υψηλής ποιότητας της Pfizer, που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Το Σύμφωνο φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά τις υφιστάμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας ανάμεσα σε πολλές χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βάσει του Συμφώνου, η Pfizer έχει δεσμευτεί να παρέχει 23 φάρμακα και εμβόλια που αντιμετωπίζουν λοιμώδεις νόσους, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, σπάνιες και φλεγμονώδεις νόσους. Η πιο άμεση διαθεσιμότητα αυτών των φαρμάκων και εμβολίων έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μη μεταδοτικές και λοιμώδεις νόσους, οι οποίες στοιχίζουν τη ζωή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο στις χώρες αυτές, καθώς και χρόνιες νόσους που έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής σε τουλάχιστον ακόμα μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Καθώς η Pfizer παρουσιάζει νέα φάρμακα και εμβόλια, τα προϊόντα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Συμφώνου σε συμβολική τιμή.

Επίσης, το Σύμφωνο έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ταχύτερη πρόσβαση στα μελλοντικά φάρμακα και εμβόλια της Pfizer χωρίς κέρδος για τις 45 χώρες, ειδικά αυτές που αντιμετωπίζουν νόσους που έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία

Βέβαια, η προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων είναι μόνο το πρώτο βήμα παροχής βοήθειας στους ασθενείς που δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτά. Στο Σύμφωνο προβλέπεται ότι η Pfizer θα συνεργαστεί επίσης με τους συμμετέχοντες στο Σύμφωνο, ώστε να προσδιοριστούν γρήγορες και αποτελεσματικές ρυθμιστικές οδοί και διαδικασίες προμήθειας, για να μειωθεί ο συχνά αυξημένος χρόνος που απαιτείται για να είναι διαθέσιμα νέα φάρμακα και εμβόλια σε αυτές τις χώρες.

Αλλά και στην Ελλάδα η άρση των ανισοτήτων στην υγεία αποτελεί προτεραιότητα για την Pfizer Hellas, ενώ αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας. Με στόχο, μάλιστα, τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, η Pfizer έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ΕSG (Environmental - Social - Governance) αποσκοπώντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.

Βασικός άξονας της στρατηγικής αυτής είναι η άρση των ανισοτήτων στην υγεία τόσο με τα καινοτόμα φάρμακα που διαθέτει στους ασθενείς στην Ελλάδα όσο και με τις δράσεις που υλοποιεί σε συνεργασία με Συλλόγους Ασθενών, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις που στηρίζουν ευπαθείς ομάδες.

Από τη δωρεά φαρμάκων αξίας 1 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μέχρι τη διάθεση πόρων άνω των 600.000 ευρώ το 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η Pfizer Hellas στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας, πραγματοποιώντας δωρεές άνω των 2,1 εκατ. ευρώ στη διετία 2019-2020.

Τα τελευταία 9 χρόνια η Pfizer στηρίζει την Ομάδα Αιγαίου καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες προληπτικών ιατρικών εξετάσεων των κατοίκων τους οποίους επισκέπτεται κάθε χρονιά η ομάδα. Μόνο για το 2022 και για τις ανάγκες του 28ου Διάπλου 2022, η Pfizer Hellas προσέφερε δωρεά ύψους 20.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν δαπάνες μετακίνησης.

Η υποστήριξη της Ομάδας Αιγαίου από την Pfizer εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας και συγκεκριμένα, εντάσσεται στις δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία για να καμφθούν οι γεωγραφικές ανισότητες στον τομέα της υγείας και να ενισχυθούν οι ακρίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα, η Pfizer υλοποιεί σημαντικά προγράμματα δωρεών φαρμάκων και εμβολίων και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με πολλούς Συλλόγους Ασθενών, υποστηρίζοντάς τους με στοχευμένες δράσεις που καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Αυτή η ασθενοκεντρική προσέγγιση της Pfizer επιβραβεύθηκε πρόσφατα στην ετήσια έρευνα εταιρικής φήμης του ανεξάρτητου διεθνούς φορέα ερευνών PatientView. Η έρευνα Patient View αποτυπώνει την εταιρική φήμη των φαρμακευτικών εταιρειών ύστερα από αξιολόγηση συλλόγων και ομάδων ασθενών. Στη συγκεκριμένη έρευνα, η Pfizer Hellas κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των φαρμακευτικών εταιρειών με την καλύτερη εταιρική φήμη στην Ελλάδα και στην Κύπρο για το 2021, μετά από αξιολόγηση 35 συλλόγων και Ομάδων Ασθενών και από τις δύο χώρες.

Παράλληλα, και στην παγκόσμια εκδοχή της έρευνας εταιρικής φήμης της Patient View η Pfizer Ιnc. κατέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρώτη θέση μετά από αξιολόγηση 2.150 συλλόγων και Ομάδων Ασθενών ομάδες ασθενών απ’ όλο τον κόσμο.