Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης για τις γυναίκες. Κατά την εμμηνόπαυση, το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα. Ο κύκλος παρουσιάζει διακυμάνσεις και στη συνέχεια σταματά, και θα εμφανιστούν άλλες αλλαγές και συμπτώματα.

Εμμηνόπαυση ή έξαρση σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, την οποία βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με έξαρση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν:

  • Επίπεδα διάθεσης και άγχους
  • Διαύγεια σκέψης
  • Συνήθειες ύπνου
  • Λειτουργία της ουροδόχου κύστης
  • Ευαισθησία στη θερμότητα

Επιδείνωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας κατά την εμμηνόπαυση

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες γυναίκες με σκλήρυνση ένιωσαν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται κατά την εμμηνόπαυση. Μια πάθηση που ονομάζεται φαινόμενο Uhthoff, στην οποία τα συμπτώματα της σκλήρυνσης επιδεινώνονται όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, μπορεί να συνδέεται με τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι πειστικά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η εμμηνόπαυση επιδεινώνει τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ορισμένες γυναίκες.

Οι αλλαγές στα συμπτώματα της σκλήρυνσης μπορεί επίσης να οφείλονται σε:

  • Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
  • Κάπνισμα
  • Αλλαγές στη θεραπεία

Δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση πιο σοβαρά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση και δεν υπάρχει κανένα τεστ που να επιβεβαιώνει ότι οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης προκαλούν εξάρσεις. Μπορείτε, ωστόσο, να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα ορμονών για να επιβεβαιώσετε αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση.

Μετά την εμμηνόπαυση;

Η προκαταρκτική έρευνα έχει δείξει ότι οι εξάρσεις των συμπτωμάτων γίνονται λιγότερο συχνές μετά την εμμηνόπαυση. Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να έχει επίδραση στην εξέλιξη της νόσου. Οι μέχρι στιγμής μελέτες δεν έχουν δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ της πολλαπλούς σκλήρυνσης και της εμμηνόπαυσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα