Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που νιώθουν άβολα θα ξεχωρίσουν. Θα πουν ή θα κάνουν το λάθος πράγμα και η προσοχή θα καταλήξει πάνω τους για όλους τους λάθος λόγους. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως αν είμαστε εμείς οι ίδιοι συχνά αυτό το άτομο;

Αρχικά, το να είσαι κοινωνικά αδέξιος δεν είναι διάγνωση ή διαταραχή—και όλοι θα είμαστε λίγο κοινωνικά αδέξιοι κατά καιρούς.

Η κοινωνική αμηχανία μπορεί να έρχεται και να παρέρχεται, αλλά οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι η αντιληπτή κοινωνική σας αμηχανία επηρεάζει βαθιά τη ζωή σας, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο. Είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε διαταραχή κοινωνικού άγχους και να χρειάζεστε βοήθεια.

  • Μια καλή ιδέα είναι να στρέψετε την προσοχή σε κάποιο άλλο άτομο, κάνοντας μια ερώτηση - αφού πρώτα αποδεχτείτε φωναχτά ότι είπατε κάτι λάθος. Η αποδοχή, πολλές φορές, μπορεί να είναι αρκετή για να ηρεμήσει την ένταση.
  • Γενικά, το να προχωρήσετε από την άβολη στιγμή είναι το ιδανικό, μιας και το συναίσθημα που προκλήθηκε δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα. Άρα, όσο περισσότερο το σκέφτεστε ή κάνετε υπερπροσπάθεια να το καλύψετε, θα καταλήξετε να παρατείνετε την αμηχανία.
  • Το χιούμορ, γενικά, είναι τεράστιος σύμμαχος και θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τους συνομιλητές σας να επανέλθουν κι εκείνοι από την αμηχανία αν σπάσετε λίγη πλάκα με τον εαυτό σας - ειδικά σε σχέση με το να κάνετε ότι δεν συνέβη τίποτα. Γελάμε, προσπερνάμε και έτσι οι άβολες στιγμές δεν μπορούν να μας καθορίσουν.
  • Λίγη ενδοσκόπηση, πιο μετά, ίσως να βοηθήσει: Από πού πηγάζουν τα αισθήματα ντροπής και τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε αμήχανα (και να δράτε αναλόγως) μπροστά σε άλλους; Πολλές φορές μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό (αλλά δύσκολο να το πετάξουμε από πάνω μας) όσο η ανάγκη μας να είμαστε καθωσπρέπει κάθε στιγμή.
  • Επίσης, μια σκέψη για το μετά, είναι να δείτε μια άβολη κοινωνική στιγμή όπως θα βλέπατε οποιοδήποτε άλλο λάθος: Ως ευκαιρία μάθησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ