Σε συνέχεια της συνέντευξης στο iatronet.gr της κ. Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Δικηγόρου LL.M. Υγείας, Φαρμάκου, Τροφίμου και Ιατρικού Αναλωσίμου, για το ποιους πραγματικά αφορά η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τα αναδρομικά των ιατρών, η δικηγόρος πληροφορεί διεξοδικά για τα νέα δεδομένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας  και την θετική κρίση του στο ζήτημα της αντισυγματικότητας του νόμου Ν. 4402/2017 για τους ιατρούς του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι όλοι όσοι δεν έχουν κάνει αγωγή μέχρι σήμερα, θα πρέπει να το πράξουν πολύ σύντομα.

Ακολουθούν οι απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα: 

Τελικά η νέα απόφαση 1408/2022 είναι ευνοϊκή για τους ιατρούς ή όχι;

Φαίνεται να υπάρχει θετική κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ζήτημα της αντισυγματικότητας του νόμου Ν. 4402/2017 για χιλιάδες ιατρούς του ΕΣΥ αλλά και άλλες κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.

Και αυτό διότι με βάση την περίληψη της απόφασης που έχουμε στα χέρια μας, το ΣτΕ έκρινε ότι το νέο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ που επιβλήθηκε με βάση τα άρθρα 138-140 του εν λόγω νόμου αντίκειται στην συνταγματική αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του ΕΣΥ καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας και ισότητας στα δημόσια βάρη υπερβαίνοντας τα όρια που θέτουν αυτές.

Βάσει των αρχών αυτών είχε αποφανθεί και ο Άρειος Πάγος με την πρόσφατη με αρ. 3/2022 απόφασή του κρίνοντας πάλι ως αντισυνταγματικές τις περικοπές ιατρών του ΕΣΥ που επιβλήθηκαν με βάση το Ν. 4093/2012.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πιλοτικής δίκης επί της εν λόγω προσφυγής ιατρών του ΕΣΥ κατά μισθοδοτικών τους καταστάσεων: 

  • έγινε δεκτή αυτή κατά το μέρος που αφορούσε τις μισθοδοτικές καταστάσεις τους μηνός Ιουλίου 2018 αλλά όχι και των προγενέστερων μηνών μισθοδοσίας ενώ
  • απερρίφθη ως προς την ακύρωση της σιωπηρής άρνησης του νοσοκομείου, στο οποίο υπηρετούν, να ανακαλέσει τις μισθοδοτικές καταστάσεις των ιατρών που προσέφυγαν για διάστημα προ του Ιουλίου 2018, μη υποχρεώνοντάς το να επανεκδώσει νέες και άρα να επανυπολογίσει τις αποδοχές τους. Και τούτο διότι κατά το χρονικό διάστημα εκείνο δεν ίσχυε το ίδιο αλλά προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4093/2012) και άρα υπήρχε ανυπαρξία ταυτότητας των διατάξεων επί των οποίων κρίνεται η εν λόγω υπόθεση. Περαιτέρω, η αντισυνταγματικότητα των εν κρίση διατάξεων έχει ήδη κριθεί με την με αρ. 431/2018. 

Επομένως, πώς συνιστάτε να κινηθούν πλέον οι Ιατροί, Οδοντίατροι του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακοί, Ιατροδικαστές, Ερευνητές που δεν έχουν ακόμα κινηθεί νομικά διεκδικώντας αναδρομικά περικοπές μισθού που υφίστανται;

 Όλες οι παραπάνω κατηγορίες που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια φαίνεται να μπορούν να διεκδικήσουν με επιτυχία διαφορές αποδοχών τους για τα έτη 2020-2022 μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης με αρ. 1408/2022 του ΣτΕ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι όσοι δεν έχουν κάνει αγωγή μέχρι σήμερα θα πρέπει να το πράξουν πολύ σύντομα και σίγουρα μέχρι πριν τη δημοσίευσή της διότι μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ οι ιατροί θα απωλέσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν και λάβουν τα αναδρομικά αποδοχών τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις