Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, αναδείχτηκε με δραματικό τρόπο πρόσφατα με αφορμή την ακύρωση προγραμματισμένης μεταμόσχευσης ήπατος σε ασθενή. Το μεγαλύτερο νοσοκομειακό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και των Βαλκανίων έχει μείνει με 8 αναισθησιολόγους, ενώ το τμήμα είναι ακέφαλο μετά την πρόσφατη παραίτηση του διευθυντή του. Αποτέλεσμα είναι να ακυρώνονται χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις, ενώ το εναπομείναν προσωπικό δίνει αγώνα στα όρια του burnout, εκτελώντας 15 εφημερίες το μήνα. Θύματα της συγκεκριμένης κατάστασης είναι οι ασθενείς και κυρίως όσοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη μεταμόσχευση ζωτικών τους οργάνων, όπως ο ασθενής που στερήθηκε το ηπατικό μόσχευμα πριν από ένα μήνα.

Ένας άλλος ασθενής, νεφροπαθής σε τελικό στάδιο, βρίσκεται επί τρεις μήνες σε αναμονή για μεταμόσχευση. Παρόλο που έχει βρει το μόσχευμα με συμβατό δότη τον πατέρα του, περιμένει από την άνοιξη να του δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία για τη μεταμόσχευση. Λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων αυτό δεν κατέστη δυνατό, γεγονός που τον υποχρεώνει τώρα να αλλάξει μεταμοσχευτικό κέντρο και να καταφύγει στο Λαϊκό της Αθήνας. Σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής στη voria.gr, ο Χρήστος Κολοκυθάς περιγράφει τον πολύμηνο Γολγοθά του, τις δεκάδες εξετάσεις που χρειάστηκε να κάνει ο ίδιος και ο πατέρας του, τις οποίες πρέπει να επαναλάβει τώρα στην Αθήνα, καθώς και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και τον Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του στη ζωή.

ΙΣΘ: Διαχρονική ευθύνη της πολιτείας

Το ζήτημα επρόκειτο να απασχολήσει τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το βράδυ της Πέμπτης. Σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Νίτσας, μίλησε για πρόβλημα που δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη και το Ιπποκράτειο, ούτε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι πανευρωπαϊκό. Παράλληλα, έκανε λόγο για διαχρονική ευθύνη της πολιτείας που δεν φρόντισε να δώσει κίνητρα σε νέους γιατρούς να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη ειδικότητα, ενώ προέβλεψε πως αν αυτά δεν δοθούν έστω και τώρα το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί αλλά θα διογκωθεί περαιτέρω.

Όπως είπε, την επόμενη μέρα από εκείνη της ακύρωσης της μεταμόσχευσης, έγιναν 18 χειρουργεία στο Ιπποκράτειο. "Όταν κάποιος εφημερεύει, βάζει 18 χειρουργεία μέσα σε μια γενική εφημερία και η αμοιβή του αντιστοιχεί στην αμοιβή μερικών ημερών της εβδομάδας στο εξωτερικό, γιατί να μην παραιτηθεί αυτός ο γιατρός από εδώ και να πάει στο εξωτερικό;", διερωτήθηκε και ζήτησε ειδικά κίνητρα για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας, προκειμένου και οι νέοι γιατροί να την επιλέξουν, αλλά και αυτοί που υπάρχουν να μη φεύγουν από τον δημόσιο τομέα και να πηγαίνουν στον ιδιωτικό, ή από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδος να φεύγουν στο εξωτερικό. "Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, έχουμε 20.000 Έλληνες γιατρούς στο εξωτερικό. Ας μην τους κάνουμε 25.000", είπε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Σε πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου του ΙΣΘ με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και τους διευθυντές όλων των Χειρουργικών Κλινικών του Ιπποκράτειου συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μεταξύ άλλων προτάθηκε κάποιες από τις θέσεις αναισθησιολογίας του Ιπποκράτειου να μετατραπούν σε θέσεις μελών ΔΕΠ, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές στους αναισθησιολόγους του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, ζητήθηκε να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του αριθμού των γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας ανά Υγειονομική Περιφέρεια, καθώς πολύ μικρότερου μεγέθους νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν τον ίδιο αριθμό αναισθησιολόγων με το Ιπποκράτειο, το οποίο λειτουργεί 12 Χειρουργικές Κλινικές. Λόγω αγκυλώσεων, όμως, δεν μπορούν να μεταταχθούν γιατί ανήκουν σε άλλη ΥΠΕ. "Πρέπει οι Υγειονομικές Περιφέρειες να δουν τι κάνουν οι αναισθησιολόγοι στην άλφα περιοχή, τι κάνουν στη βήτα, αν μπορούμε να μετακινήσουμε κάποιους από την άλφα στη βήτα ώστε να έρθει σε μια ισορροπία το σύστημα", τόνισε ο κ. Νίτσας.

Επίσης, Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει να εξαιρεθεί η υποχρέωση αγροτικού προκειμένου να αρχίσει κάποιος να ασκεί τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Στο περιθώριο παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του ΙΣΘ για τη Δημόσια Υγεία, ο επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων "To The Point", Δημήτρης Κατσαντώνης, επικαλέστηκε στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε προ δεκαμήνου, σύμφωνα με την οποία οι αναισθησιολόγοι προτάσσουν περισσότερο θεσμικά παρά οικονομικά ζητήματα σε σχέση με την πιθανότητα ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα. "Προτάσσεται η πληρωμή εφόσον δεν λυθούν ζητήματα θεσμικά της εργασιακής κατάστασης αυτής της ειδικότητας στα νοσοκομεία και δεύτερον οι σχέσεις τους με διοικήσεις νοσοκομείων", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το γρήγορο περπάτημα προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 [μελέτη]
Γιατί αξίζει να χρησιμοποιούμε σκόρδο στη μαγειρική μας
“Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη”