Νέα σημαντική έρευνα από το University of Cincinnati δείχνει υποσχόμενη ότι ένα νέο φάρμακο ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλει στην επιδιόρθωση βλάβης από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές του UC and Case Western Reserve University δημοσίευσαν την έρευνα που βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο, στο περιοδικό Cell Reports.

Η έρευνα βρήκε ότι φάρμακο που ονομάζεται NVG-291-R επιτρέπει την επιδιόρθωση του νευρικού συστήματος και σημαντική λειτουργική ανάκαμψη σε πειραματόζωα με σοβαρό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Agnes (Yu) Luo δήλωσε πολύ ενθουσιασμένη για τα στοιχεία που δείχνουν σημαντική βελτίωση στη λειτουργική ικανότητα, την αισθητηριακή ικανότητα, τη χωρική μάθηση και τη μνήμη.

Η Luo δήλωσε ότι το φάρμακο θα αποτελέσει επανάσταση αν τα αρχικά αποτελέσματα μεταφραστούν σε κλινικό περιβάλλον.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν το φάρμακο είναι το ίδιο αποτελεσματικό στην αποκατάσταση της βλάβης από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε ανθρώπους.

Επιπλέον έρευνες θα χρειαστούν για το αν το NVG-291-R αποκαθιστά αποτελεσματικά βλάβη από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα έδειξε ότι αγωγή με NVG-291-R οδηγεί σε νευροπροστασία για τη μείωση του θανάτου των νευρώνων αλλά και σε ισχυρή επίδραση όσον αφορά ‘’επιδιόρθωση’’ νευρώνων.

Η έρευνα επίσης ανακάλυψε ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό και όταν ξεκίνησε η αγωγή ακόμα και σε 7 ημέρες μετά το εγκεφαλικό.

Το φάρμακο δοκιμάζεται σε κλινική δοκιμή φάσης Ι σε υγιείς ανθρώπους. Η εταιρεία NervGen σχεδιάζει να αρχίσει δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του σε τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, στη νόσο Alzheimer και στην πολλαπλή σκλήρυνση το 2022 και 2023.

Πηγές:
Cell Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα