Μεγαλώνοντας, ο εγκέφαλός μας είναι φυσικό να χάνει λίγη από την ελαστικότητα και την λειτουργία του. Αυτό δεν είναι περίεργο, ούτε μη αναμενόμενο, και δεν χρειάζεται να συσχετίζεται με νόσους όπως η άνοια - με απλά λόγια, όλοι οι άνθρωποι θα παρατηρήσουμε αλλαγές στον εγκέφαλό μας μεγαλώνοντας.

Και ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να φροντίσουμε για να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας όσο πιο υγιή και λειτουργικό γίνεται.

Δεν σταματάμε να ακούμε μουσική

Ο εγκέφαλός σας ασκείται διανοητικά όταν ακούτε την αγαπημένη σας μουσική. Όχι μόνο η ακρόαση μουσικής μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο προσεκτικοί, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μνήμη και τη διάθεσή σας. Ένας λόγος είναι ότι υπάρχουν μαθηματικά στη μουσική στο πώς η μία νότα σχετίζεται με την άλλη. Ο εγκέφαλός σας πρέπει να εργαστεί για να κατανοήσει αυτή τη δομή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη μουσική που ακούτε για πρώτη φορά.

Βρείτε χρόνο για τους φίλους

Η γνωριμία με νέους ανθρώπους ενισχύει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου σας όσο το να κάνετε ένα σταυρόλεξο. Αυτό το σύνολο νοητικών δεξιοτήτων περιλαμβάνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας, τη δύναμη να ρυθμίζετε τους περισπασμούς και την ικανότητα να παραμένετε συγκεντρωμένοι. Πώς βοηθά μια φιλική συνομιλία 10 λεπτών; Το να ακούς την άποψη κάποιου άλλου και να προσπαθείς να μπεις στη θέση του, ωθεί τον εγκέφαλο να σκεφτεί με νέους τρόπους.

Γελάστε (πολύ και συχνά)

Το άγχος μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία δυσκολεύει την καθαρή σκέψη. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη μνήμη σας. Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας είναι το να γελάτε. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή. Δείτε μια κωμωδία, πείτε αστεία με φίλους σας και προσπαθήστε όσο περισσότερο μπορείτε να βρίσκετε το κέφι στην καθημερινή σας ζωή.

Βγείτε στη φύση

Η φύση έχει ηρεμιστική επίδραση και μπορεί να μειώσει το άγχος - ακόμα και αν κοιτάτε απλά έξω από το παράθυρο. Όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ξεκουράζετε τον εγκέφαλό σας από τη συνεχή ροή δεδομένων και τα ερεθίσματα που λαμβάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Απαλλαγείτε τη ρουτίνα σας

Οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας. Αλλά είναι καλό για τον εγκέφαλό σας να προσπαθεί να κάνει και λίγες αλλαγές. Ακόμη και μια φορά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει. Μια αλλαγή στη ρουτίνα ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου σας να μαθαίνει νέες πληροφορίες και να τις κρατά. Δοκιμάστε μια νέα συνταγή μαγειρικής ή εξερευνήστε ένα διαφορετικό μέρος της πόλης σας.

Μάθετε κάτι καινούριο

Όταν μαθαίνετε μια νέα δεξιότητα ή θέμα, ο εγκέφαλός σας δημιουργεί νέα μονοπάτια μεταξύ των κυττάρων του. Μπορεί να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στη δημιουργική γραφή, στη ζωγραφική ή σε ένα νέο χόμπι που σας ενδιαφέρει, όπως να μάθετε κιθάρα. Αν σας φαίνεται δύσκολο στην αρχή, μην τα παρατάτε. Όσο πιο δύσκολο είναι για σας να το καταφέρετε, τόσο το καλύτερο για τον εγκέφαλό σας.

Εστιάστε σε ένα πράγμα τη φορά

Ακριβώς επειδή μπορείτε ταυτόχρονα να στέλνετε μηνύματα, να παρακολουθείτε τηλεόραση και να ελέγχετε τη ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν σημαίνει ότι είναι καλό για εσάς. Όταν ο εγκέφαλός σας βάλλεται από πολλές ροές πληροφοριών ταυτόχρονα, πρέπει να τα κοιτάξει όλα. Αυτό κάνει πιο δύσκολο να εστιάσετε, να διαχειριστείτε τη μνήμη σας και να μεταβείτε από το ένα πράγμα στο άλλο.

Μη σταματήσετε να κάνετε γυμναστική

Η γυμναστική είναι τόσο καλή για τον εγκέφαλο, όσο και για το σώμα σας. Η άσκηση διατηρεί τις δεξιότητες λογικής και σκέψης σας αιχμηρές, επειδή αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας, μαζί με ορισμένες χημικές ουσίες που τον βοηθούν στην προστασία του.

Ξεκουραστείτε

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, ακόμη και μια απλή εργασία μπορεί να απαιτήσει περισσότερη πνευματική προσπάθεια. Επίσης, θα δυσκολευτείτε πολύ να εστιάσετε και μπορεί να παρατηρήσετε κενά στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας. Για να παραμένετε φρέσκοι, στοχεύστε σε 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Τροφοδοτήστε τον εγκέφαλό σας

Ορισμένες τροφές μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό σας. Αυτά περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και "καλά" λιπαρά όπως αυτά του ελαιόλαδου. Ένα καθημερινό φλιτζάνι τσάι ή καφέ μπορεί επίσης να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να ξυπνήσει. Αλλά προσέξτε τις επεξεργασμένες τροφές.

Κόψτε το κάπνισμα

Πολλές χημικές ουσίες στα τσιγάρα είναι τοξικές για τον εγκέφαλό σας, συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η κακή συνήθεια επηρεάζει τον εγκέφαλό μας άμεσα. Και το ίδιο ισχύει και για το παθητικό κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκε σύνδρομο Down σε παιδιά που έζησαν στην αρχαιότητα- Και στην Ελλάδα
Πώς να διατηρήσουμε την ενέργειά μας καθώς μεγαλώνουμε
Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπιστοσύνη [μελέτη]