Οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια  από τους άντρες και ενδεχομένως για αυτό ευθύνεται το μικρότερο μέγεθος των αεραγωγών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Dr. Surya Bhatt, του University of Alabama, δήλωσε ότι η εμφάνιση ΧΑΠ στις γυναίκες προσεγγίζει με γρήγορο ρυθμό αυτή των αντρών και η νόσος των αεραγωγών μπορεί ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από τα υψηλά νούμερα ΧΑΠ στις γυναίκες.

Σημείωσε ότι όταν οι αεραγωγοί στενεύουν λόγω του καπνίσματος, η επίπτωση στα συμπτώματα και στην επιβίωση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες.

Όπως δήλωσε, η διαφορά στις διαστάσεις αεραγωγών ακόμα και μετά από προσαρμογές για ύψος και μέγεθος πνευμόνων, και η μεγαλύτερη επίδραση των αλλαγών στο μέγεθος των αεραγωγών στην κλινική εικόνα γυναικών ήταν αξιοσημείωτες στο ότι οι γυναίκες φάνηκε να έχουν χαμηλότερο απόθεμα έναντι της εμφάνισης νόσου των αεραγωγών και ΧΑΠ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 10.000 ανθρώπων –καπνιστών πρώην και νυν και μη καπνιστών.

Η ηλικία τους ήταν 45 έως 80 ετών και αντιμετωπίστηκαν σε 21 κλινικές των ΗΠΑ μεταξύ 2008 και 2011, ενώ στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν έως το 2020.

Μετά από αξονική τομογραφία, η ομάδα διαπίστωσε ότι σε 420 ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, οι άντρες είχαν πιο παχιά τοιχώματα αεραγωγών σε σχέση με τις γυναίκες.

Μετά από προσαρμογές, οι διαστάσεις του αυλού των αεραγωγών φάνηκαν να είναι χαμηλότερες στις γυναίκες.

Σε 9.363 πρώην και νυν καπνιστές, οι άντρες είχαν μεγαλύτερη πάχυνση τοιχωμάτων και οι γυναίκες πιο στενή διάμετρο αυλού των αεραγωγών.

Αλλαγή μιας μονάδας σε κάθε μια από τις μετρήσεις των αεραγωγών οδηγούσε σε χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία, περισσότερη δύσπνοια, φτωχότερη ποιότητα ζωής και χειρότερη επιβίωση των γυναικών σε σύγκριση με τους άντρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Radiology.

Πηγές:
Radiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα