Ερευνητές του Imperial College ανέπτυξαν εύκολο τεστ που θα μπορούσε να διαγιγνώσκει μη λοιμώδεις νόσους όπως το έμφραγμα και ο καρκίνος πιο γρήγορα.

Tο νέο τεστ δουλεύει εντοπίζοντας βιοδείκτες στον οργανισμό, που για παράδειγμα, ήδη χρησιμοποιούνται στην εξέταση για COVID-19.

Υπάρχουν επίσης βιοδείκτες για μη λοιμώδεις νόσους, όπως για παράδειγμα το PSA.

Το νέο τεστ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου με φιλική προς τον χρήστη διαδικασία.

Ονομάζεται CrisprZyme και αναπτύχθηκε από ερευνητές του Imperial College London, MIT, και Max Delbrück Center for Molecular Medicine στο Βερολίνο.

Η Dr. Marta Broto, δήλωσε ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά στην εξατομικευμένη διάγνωση, στο σπίτι ή στο χειρουργείο.

Το CrisprZyme, βασίζεται στο τεστ CRISPR που χρησιμοποιεί  RNA για τον εντοπισμό βιοδεικτών σε βιολογικά υγρά (ούρα και αίμα).

Όμως, το CRISPR  αν και δείχνει αν υπάρχει λοιμώδης νόσος δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για την ποσότητα του βιοδείκτη που είναι παρούσα- κάτι που είναι σημαντικό για την παρακολούθηση μη λοιμωδών νόσων όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Το CrisprZyme βελτιώνει αυτή την τεχνολογία και μπορεί να αποκαλύψει την ποσότητα ενός βιοδείκτη σε ένα δείγμα.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση αλλά και στην παρακολούθηση της εξέλιξής και ως ανταπόκριση στη θεραπεία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το νέο τεστ θα μπορούσε να οδηγεί σε γρηγορότερη και πιο εύκολη διάγνωση σε περιβάλλον όπως χειρουργεία, καθώς και σε κλινικές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Tα αποτελέσματα των προκαταρκτικών ερευνών στο εργαστήριο δημοσιεύονται στο  Nature Nanotechnology.

Πηγές:
Nature Nanotechnology.