Η Merck & Co. θα αποκτήσει μια θεραπεία πρώιμου σταδίου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ από τη Cerevance με έδρα τη Βοστώνη, η οποία εστιάζει σε ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Merck θα αναλάβει ένα ερευνητικό πρόγραμμα και θα συνεργαστεί με την Cerevance για τον εντοπισμό νέων πρωτεϊνικών στόχων όσον αφορά τον εγκέφαλο.

Η Cerevance θα λάβει 25 εκατ. δολάρια προκαταβολικά με την προοπτική να λάβει έως και 1,1 δισ. δολ. περισσότερα εφόσον επιτευχθούν κάποιοι εμπορικοί στόχοι.

Η επίτευξη αυτών των στόχων είναι εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς κάθε θεραπεία που δοκιμάστηκε για τη νόσο έχει αποτύχει.

H Cerevance ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 και το έργο της  επικεντρώνεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Το κύριο υποψήφιο φάρμακό της στοχεύει στη νόσο του Πάρκινσον και τον Μάρτιο, η εταιρεία ανέφερε αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή Φάσης 2. Το 2019, μεσολάβησε σε συμφωνία με την Takeda για την επιδίωξη στόχων ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος και την ανάπτυξη φαρμάκων για γαστρεντερικές διαταραχές.

Όταν η Cerevance ξεκίνησε συζητήσεις με τη Merck στις αρχές του 2022, η τελευταία «εντυπωσιάστηκε» με την πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων της, η οποία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό νέων στόχων νευρολογικών ασθενειών, δήλωσε ο Craig Thompson, ο οποίος έγινε CEO της Cerevance τον Απρίλιο.

Η Cerevance χρησιμοποιεί ιστούς από 24 τράπεζες εγκεφάλου για να μελετήσει πώς εξελίσσονται οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Με την απομόνωση συγκεκριμένων κυττάρων τόσο σε υγιή όσο και σε νοσούντα δείγματα εγκεφαλικού ιστού, οι ερευνητές μπορούν να αναζητήσουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες και να εξετάσουν βιολογικές οδούς που είναι πιο δύσκολο να βρεθούν σε ποντίκια ή με βλαστοκύτταρα.  

Ο στόχος της Cerevance δεν φαίνεται να είναι το αμυλοειδές, η κολλώδης πρωτεΐνη που προσελκύει το ενδιαφέρον εδώ και δεκαετίες, αλλά ο Thompson αρνήθηκε να διευκρινίσει τι επιδιώκει.

«Υπάρχει ένας νέος στόχος που έχει εντοπιστεί για το πρόγραμμα του σταδίου ανακάλυψης. Ωστόσο, θα διερευνήσουμε επίσης στόχους που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί», ανέφερε ο ίδιος.

Πηγές:
biopharmadive

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]