Δωρεάν διατίθενται τα προϊόντα περιόδου, συμπεριλαμβανομένων ταμπόν και σερβιετών, σε όλες τις δημόσιες εγκαταστάσεις της Σκωτίας. Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ από την Δευτέρα 15 Αυγούστου, είχε ψηφιστεί ομόφωνα τον Νοέμβριο του 2020, και αντιπροσωπεύει μια νίκη-ορόσημο για το παγκόσμιο κίνημα κατά της λεγόμενης «φτώχειας περιόδου», ως ο πρώτος σχετικός νόμος παγκοσμίως.

Τα προϊόντα περιόδου θα διατίθενται δωρεάν σε όλα τα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη τη Σκωτία. Θα είναι ευθύνη των τοπικών αρχών και των παρόχων εκπαίδευσης να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα διατίθενται δωρεάν.

Ο νόμος ήταν το πνευματικό τέκνο της βουλευτή των Εργατικών της Σκωτίας Μόνικα Λένον, η οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο τον Απρίλιο του 2019.

«Περήφανη για όσα πετύχαμε στη Σκωτία», έγραψε η Λένον στο Twitter τη Δευτέρα. «Είμαστε οι πρώτοι αλλά δεν θα είμαστε οι τελευταίοι».

Ο νόμος είναι ένα από μια σειρά προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της φτώχειας περιόδου στη Σκωτία, η οποία έχει ορισμένες εκχωρημένες εξουσίες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2018, η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής, μέσω επένδυσης 5,2 εκατομμυρίων λιρών (6,3 εκατομμυρίων δολαρίων). Το 2019, διέθεσε άλλα 4 εκατομμύρια £ (4,85 εκατομμύρια δολάρια) για τη διάθεση προϊόντων εποχής χωρίς χρέωση σε βιβλιοθήκες και κέντρα αναψυχής.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά, ένα στα 10 κορίτσια ηλικίας 14-21 ετών ανέφερε ότι δεν μπορεί να αγοράσει προϊόντα περιόδου, σύμφωνα με έρευνα του 2017 από το Plan International UK. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισές ένιωθαν αμηχανία για την περίοδό τους και ένα 50% είχε χάσει μια ολόκληρη μέρα στο σχολείο λόγω της περιόδου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan επαίνεσε τον νέο νόμο στο Twitter και ζήτησε περισσότερη δράση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Μια μνημειώδης ημέρα για το #PeriodDignity. Τα εύσημα στους πολλούς ακτιβιστές, συνδικαλιστές και στη @MonicaLennon7 που το έκαναν πραγματικότητα», έγραψε ο Khan στο Twitter. «Τώρα είναι ώρα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να βάλει τέλος στη φτώχεια της περιόδου».

Τον Ιανουάριο του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάργησε τον συντελεστή 5% του ΦΠΑ στα προϊόντα της περιόδου, ενώ το 2019 η Αγγλία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την παροχή δωρεάν προϊόντων υγιεινής στα σχολεία.

Μηδενικό ΦΠΑ σε σερβιέτες και ταμπόν έχουν επίσης ο Καναδάς, η Ινδία, η Αυστραλία, η Κένυα και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Πέρυσι, η Γερμανία ψήφισε υπέρ της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής, καθότι αποτελούν καθημερινή ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Πηγές:
in2life.gr, CNN

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα