Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να κοιμηθούν, 15 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο ξεκίνημα της εργασιακής τους ημέρας. Αυτοί οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη, στα επείγοντα, στα εργοστάσια και σε άλλα επαγγέλματα είναι μεταξύ του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού που εργάζεται σε βάρδιες.

Ο ακανόνιστος κύκλος ύπνου-έγερσης αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακή προσβολή, καρκίνο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όμως η εργασία σε βάρδιες θα μπορούσε να έχει χειρότερες συνέπειες από αυτές που πιστεύαμε ως τώρα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Neurobiology of Sleep and Circadian Rhythms, οι αρνητικές συνέπειες της εργασίας σε βάρδιες θα μπορούσαν να διαρκούν καιρό, ακόμα και μετά την επιστροφή σε κανονικό πρόγραμμα.

Ο David Earnest του  Texas A&M University College of Medicine δήλωσε ότι όταν τα εσωτερικά μας ρολόγια συγχρονίζονται κατάλληλα, συντονίζουν όλες τις βιολογικές διαδικασίες ώστε να συμβούν τη σωστή ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

Όταν τα βιολογικά ρολόγια είναι εκτός γραμμής, στην περίπτωση της βάρδιας ,προκαλούνται αλλαγές στη φυσιολογία, στις βιοχημικές διαδικασίες και σε διάφορες συμπεριφορές.

Οι ερευνητής ανακάλυψαν ότι πειραματόζωα με εκ περιτροπής βάρδιες είχαν χειρότερο αποτέλεσμα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο όσον αφορά την εγκεφαλική βλάβη και τη λειτουργικότητα έναντι αυτών με συνήθη 24ωρο κύκλο ημέρας και νύχτας.

Τα αρσενικά είχαν πολύ χειρότερο αποτέλεσμα, με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θανάτων.

Η καινοτόμος έρευνα είχε νέα προσέγγιση.

Αντί να εστιάζουν οι ερευνητές στην άμεση επίδραση της εργασίας σε βάρδιες στο εγκεφαλικό επεισόδιο, μετακίνησαν τους συμμετέχοντες πίσω σε συνήθη 24ωρους κύκλους και περίμεναν μέχρι το ισοδύναμο της μέσης ηλικίας για να αξιολογήσουν την ένταση και το αποτέλεσμα των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επίπτωση στην υγεία από την εργασία σε βάρδιες παρέμενε καθώς περνούσε ο καιρός. Οι κύκλοι ύπνου- έγερσης δεν επέστρεψαν ποτέ στα φυσιολογικά επίπεδα, ακόμα και μετά από κατοπινή έκθεση σε τακτικό πρόγραμμα.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που διατηρήθηκε σε τακτικό κύκλο ημέρας-νύχτας σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, είχαν εμμένουσες αλλαγές στους ρυθμούς ύπνου-έγερσης με περιόδους μη φυσιολογικής δραστηριότητας όταν ο ύπνος θα συνέβαινε φυσιολογικά.

Όταν υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, το αποτέλεσμα ήταν πολύ χειρότερο από αυτό της ομάδας ελέγχου, εκτός από το ότι τα θηλυκά είχαν πιο σοβαρές λειτουργικές ελλείψεις και υψηλότερη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών  μεσολαβητών από το έντερο στην περίπτωση έκθεσης σε βάρδιες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πίεση στη μήτρα επηρεάζει τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών του προσώπου [μελέτη]
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''