Σε ένα ενδιαφέρον εγχείρημα προχωρούν οι αρχές της ελβετικής πόλης Βασιλεία. Με τη συνεργασία του τμήματος Υγείας του Δήμου και των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Κλινικών, ξεκινούν από τις 15 Σεπτεμβρίου ένα πιλοτικό πρόγραμμα - μελέτη πώλησης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς.

Το πιλοτικό έργο φέρει την ονομασία "WEED CARE - μελέτη για τις ρυθμιζόμενες πωλήσεις κάνναβης στη Βασιλεία", θα διαρκέσει δυόμισι μήνες, ενώ οι εγγραφές των ενδιαφερόμενων ξεκινούν από σήμερα.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, η καλλιέργεια, εισαγωγή και πώληση κάνναβης απαγορεύονται στην Ελβετία. Παρόλα αυτά, η χρήση είναι ευρέως διαδεδομένη και η μαύρη αγορά ευδοκιμεί.

Με την τροποποίηση του Νόμου περί Ναρκωτικών το 2021, δημιουργήθηκε η νομική βάση για πιλοτικές δοκιμές ελεγχόμενης πώλησης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στην Ελβετία.

Η μελέτη θα εξετάσει τις επιπτώσεις των ελεγχόμενων πωλήσεων κάνναβης στην καταναλωτική συμπεριφορά και στην υγεία των χρηστών, σε σύγκριση με τη παράνομη διάθεση. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα κάνναβης από εννέα φαρμακεία στην πόλη της Βασιλείας.

Πρόκειται για έξι προϊόντα κάνναβης (τέσσερα προϊόντα με τη μορφή αποξηραμένων ανθέων κάνναβης, δύο προϊόντα χασίς), το καθένα με διαφορετική περιεκτικότητα στην ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης (THC/CBD).

Οι τιμές βασίζονται στις ισχύουσες στη μαύρη αγορά και την περιεκτικότητα σε THC και ορίζονται μεταξύ 8 και 12 ελβετικών φράγκων ανά γραμμάριο (8,2 έως 12,4 ευρώ).

Θα λάβουν μέρος περίπου 370 άτομα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η ελάχιστη ηλικία των 18 ετών, η προηγούμενη χρήση κάνναβης και η διαμονή στο καντόνι Basel - Stadt.

Εκτός από τη Βασιλεία, άλλες ελβετικές πόλεις και καντόνια σχεδιάζουν επιστημονικές πιλοτικές μελέτες για την κάνναβη με διαφορετικές ερευνητικές εστίες.

Δημ.Κ.

Πηγές:
Basel+

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας