Η υποσαχάρια Αφρική, σύντομα θα μπορούσε να έχει τα μισά από τα παγκόσμια περιστατικά παιδικού καρκίνου, αν δεν γίνει η νόσος προτεραιότητα με ισχυρά εθνικά σχέδια, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet Oncology.

Ο Wil Ngwa, του Johns Hopkins Medicine, δήλωσε ότι το υψηλό ποσοστό ανθρώπων στην Αφρική που επιζούν από λοιμώδεις νόσους θα μπορούσε να είναι αιτία για τα αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου που συνδέονται με λοιμώξεις, όπως το σάρκωμα Kaposi, το λέμφωμα Burkitt, το λέμφωμα Hodgkin και ηπατοκυτταρικός καρκίνος, καθώς και νεφροβλάστωμα.

Άλλη έρευνα στο Cancers, έδειξε ότι υπάρχουν  σχεδόν 1.7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών με ιό  HIV παγκοσμίως- παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στα παιδιά-91% αυτών στην υποσαχάρια Αφρική. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σάρκωμα Kaposi και το λέμφωμα είναι οι πιο συχνοί.

Ο Joseph Lubega, του Baylor College of Medicine, δήλωσε ότι ο ιός HIV είναι ισχυρός παράγοντας που προδιαθέτει τα παιδιά σε καρκίνο, ιδιαίτερα σάρκωμα Kaposi, επειδή αυτός ο καρκίνος ήταν πολύ σπάνιος στα παιδιά πριν τον ιό.

Για τον Lubega, το να περιμένουν να αρχίσουν αντιρετροϊκή αγωγή μέχρι να περάσουν τα παιδιά  την ηλικία των 2 ετών και το να έχουν σοβαρή ανοσοκαταστολή ήταν οι 2 μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, που εντόπισε. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά θα πρέπει να αρχίζουν την αγωγή αμέσως μετά τη διάγνωση με HIV, άσχετα από την κατάσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

O Ngwa, πρόεδρος της Lancet Oncology Commission for Sub-Saharan Africa, δήλωσε στο Nature Africa ότι περιβαλλοντική έκθεση και γενετικοί λόγοι επίσης θεωρούνται παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοδο, με πολλούς θανάτους να προκαλούνται από καθυστερημένη διάγνωση και έλλειψη πρόσβασης σε θεραπείες.

Πηγές:
Lancet Oncology., Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής