Ο κόλιανδρος είναι ένα έντονο πράσινο βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική του Μεξικού, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και σε άλλες κουζίνες από όλο τον κόσμο. Εκτός από την κάπως πιπεράτη γεύση του (για τους περισσότερους ανθρώπους, ούτως ή άλλως), ο κόλιανδρος προστίθεται στα πιάτα και για τα θρεπτικά συστατικά του. Κάποια άτομα, βέβαια, δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οφέλη κόλιανδρου

Ο κόλιανδρος είναι καλή πηγή θρεπτικών συστατικών

Εκτός από χρώμα και γεύση, ο κόλιανδρος προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σας. Ένα τέταρτο της κούπας ωμά φύλλα κόλιανδρου παρέχει το 16% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης Κ, η οποία υποστηρίζει την υγεία των οστών και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Προσφέρει επίσης 5% της βιταμίνης Α και 2% της βιταμίνης C—δύο βιταμίνες υπεύθυνες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, αυτή η ποσότητα κόλιανδρου θα προσθέσει λιγότερες από μία θερμίδες στο γεύμα σας.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Ενώ ο κόλιανδρος έχει πολλούς τύπους αντιοξειδωτικών, μια κατηγορία γνωστή ως πολυφαινόλες, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι πολυφαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή και αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη που μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση και τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών.

Ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσει στην καρδιαγγειακή υγεία

Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί από καιρό μέρη του φυτού (συμπεριλαμβανομένων των φύλλων) για τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής, των γαστρεντερικών προβλημάτων και του διαβήτη. Μια ανασκόπηση του 2022 διαπίστωσε ότι το βότανο μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του κόλιανδρου σε αντιοξειδωτικά.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν τον αγαπούν;

Περίπου το 14% του πληθυσμού έχει μια γενετική παραλλαγή που τον καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο στη μυρωδιά μιας ένωσης του κόλιανδρου που ονομάζεται αλδεΰδες. Δεδομένου ότι η μυρωδιά και η γεύση είναι τόσο στενά συνδεδεμένα, αυτό μπορεί να κάνει το φρέσκο ​​βότανο να έχει γεύση σαν σαπούνι για κάποιους ανθρώπους, άρα το αποφεύγουν.

Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και βιταμινών, το να γαρνίρετε πιάτα με ωμό κόλιανδρο μπορεί να είναι καλή ιδέα. Πασπαλίστε τον πάνω από γκουακαμόλε, σαλάτες, φασόλια, stir-fries, σούπες, ψάρια, κάρυ και πολλά άλλα. Ακόμα και αν δεν είστε μεγάλος λάτρης του απλού, ωμού κόλιανδρου, μπείτε στο διαδίκτυο και βρείτε συνταγές που ενσωματώνουν αυτό το βότανο, όπως pico de gallo, πέστο, τσάτνεϊ, ακόμη και κοκτέιλ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυϊκή αδυναμία: Ποιες είναι οι συνέπειες
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά