Ποια θα πρέπει να είναι η σύνθεση των προσαρμοσμένων εμβολίων για την αποτελεσματική προστασία από την CoViD-19; Για να απαντηθεί αυτό το σημαντικό ερώτημα χρειάζονται επειγόντως δεδομένα, διότι το φάσμα των παραλλαγών του SARS-CoV-2 γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκο και οι προβλέψεις σε θεωρητική βάση είναι δύσκολα δυνατές.

Σε γενικές γραμμές, συγγραφείς σχετικής μελέτης υποστηρίζουν την παρουσία αντιγόνου της Όμικρον σε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προστατευτική ανοσία έναντι της CoViD-19 και καθώς κυκλοφορούν όλο και περισσότερες διαφορετικές παραλλαγές, υπάρχει αυξημένη συζήτηση σχετικά με τη σύνθεση των αντιγόνων των συμβατών εμβολίων κατά του SARS-CoV-2.

Τα ερωτήματα αυτά μπορούν να προσεγγιστούν εάν είναι γνωστά τα πρότυπα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προκαλούνται από μολύνσεις με διαφορετικές παραλλαγές του ιού.

Η δρ. Susanne L.Linderman από το Κέντρο εμβολίων Emory του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα και οι συνεργάτες της έθεσαν αυτό ως στόχο και δημοσίευσαν τώρα τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο medRxiv preprint.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές προσδιόρισαν τους τίτλους εξουδετέρωσης 187 ασθενών της CoViD 19 που νοσηλεύτηκαν το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2021 και Μαρτίου 2022 και είχαν προσβληθεί από τα στελέχη Delta ή Omicron.

Οι τίτλοι εξουδετέρωσης προσδιορίστηκαν έναντι του ιού άγριου τύπου (WA1) και έναντι των παραλλαγών Delta, BA.1, BA.2 και BA.5. Οι ασθενείς ήταν είτε ανεμβολίαστοι (n=80) είτε είχαν εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA (n=100) ή με εμβόλιο φορέα αδενοϊού (n=7) πριν από τη μόλυνση.

Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς που μολύνθηκαν με Delta παρουσίασαν κυρίαρχη εξουδετερωτική αντισωματική αντίδραση έναντι του στελέχους Delta με χαμηλούς μόνο τίτλους εξουδετέρωσης (nAB) έναντι του WA1 και ακόμη χαμηλότερους έναντι των BA.1 και BA.2.

Σε εμβολιασμένους ασθενείς που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Delta, οι τίτλοι εξουδετέρωσης έναντι των παραλλαγών Delta και WA1 ήταν της ίδιας τάξης μεγέθους.

Ωστόσο, αυτοί οι τίτλοι εξουδετέρωσης έναντι των BA.1 και BA.2 ήταν επίσης πολύ χαμηλοί σε αυτούς τους ασθενείς. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τις ιδιότητες διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος των παραλλαγών της Omicron.

Ένα εντυπωσιακά διαφορετικό μοτίβο παρατηρήθηκε σε ασθενείς που μολύνθηκαν με Omicron. Εντούτοις τα φάσματα των τίτλων ήταν σαφώς πιο ετερογενή από ό,τι στους ασθενείς που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta. Ωστόσο, υπήρξε σαφής τάση προς μια ευρύτερη και πιο ισορροπημένη απόκριση αντισωμάτων με παρόμοιους τίτλους εξουδετέρωσης για τις Delta, BA.1 και BA.2.

Ενώ στους εμβολιασμένους ασθενείς κατά της Omikron οι τίτλοι εξουδετέρωσης έναντι του στελέχους WA1 του εμβολίου ήταν μέτρια υψηλότεροι (3 φορές) σε αυτό το χρονικό σημείο από τους τίτλους εξουδετέρωσης έναντι των BA.1 και BA.2 , η σχέση του BA.1 προς τους ειδικούς για το WA1 τίτλους εξουδετέρωσης ήταν σημαντικά υψηλότερη στους ασθενείς με Omikron σε σύγκριση με τους ασθενείς με Delta, τόσο στους μη εμβολιασμένους (19 φορές) όσο και στους εμβολιασμένους ασθενείς (10 φορές).

Αυτό δείχνει ότι μια μόλυνση από Omikron ευνοεί πράγματι έντονα το σχηματισμό ειδικών για την Omikron αντισωμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό