Οι επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους όλων των γυναικών οι οποίες εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού 6 εβδομάδες πριν μείνουν έγκυοι έως και 20 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Εξέτασαν επίσης τους ιατρικούς φακέλους τριπλάσιου αριθμού γυναικών οι οποίες είχαν μείνει έγκυοι πριν την πανδημία (από το 2015 έως και το 2019), καθώς και ανεμβολίαστων γυναικών οι οποίες έμειναν έγκυοι στη διάρκεια της πανδημίας.

Συνολικά συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους δεδομένα από περισσότερες από 526.000 κυήσεις (σε περισσότερες από 300.000 γυναίκες). Οι 18.780 από τις γυναίκες είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 μέχρι και την 20η εβδομάδα της κυήσεως, ενώ άλλες 10.570 είχαν εμβολιαστεί μέχρι και την 6η εβδομάδα της κυήσεως.

Οι περισσότερες γυναίκες είχαν κάνει τουλάχιστον τις δύο πρώτες δόσεις από τα εμβόλια mRNA.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην πύλη δημοσίευσης επιστημονικών ερευνών Research Square, το ποσοστό των αποβολών ήταν παραπλήσιο στις τρεις ομάδες εγκύων. Ειδικότερα ήταν 9,1% σε εκείνες που είχαν εμβολιαστεί για COVID-19, 10% στις ανεμβολίαστες γυναίκες που έμειναν έγκυοι στη διάρκεια της πανδημίας και 9,9% σε εκείνες που είχαν μείνει έγκυοι πριν την πανδημία.

Η αποβολή ορίζεται ως η απώλεια της εγκυμοσύνης πριν την 20η εβδομάδα της κύησης.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά της έκτοπης εγκυμοσύνης (εξωμήτρια κύηση) ήταν 1,2% στις εμβολιασμένες εγκύους, 1,1% στις ανεμβολίαστες και 1,2% πριν την πανδημία.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι τα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αρνητικών εκβάσεων κατά τα δύο πρώτα τρίμηνά της, γράφουν οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου στο άρθρο τους.

Δεδομένου όμως ότι η COVID-19 "ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις γυναίκες και τα μωρά στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες που αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατεύσουν οι έγκυοι τον εαυτό τους και τα μωρά από τον κορωνοϊό", καταλήγουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]