Οι μανιώδεις καπνιστές έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά από καρδιακή κρίση. Όσοι από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας για καρδιακή προσβολή ή άλλη καρδιακή κρίση έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή ανακοπή, εάν η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στον αέρα που αναπνέουν είναι πολύ αυξημένη. 

Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης κοόρτης από τη Γαλλία, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της ESC 2022.

Το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου εκτοπίζει το οξυγόνο της αιμοσφαιρίνης. Η συγκέντρωση στους καπνιστές δεν είναι συνήθως τόσο υψηλή ώστε να επίκειται θανατηφόρα δηλητηρίαση. Στην περίπτωση καρδιακής προσβολής, ωστόσο, επιδεινώνει την έλλειψη οξυγόνου στον καρδιακό μυ, ο οποίος μπορεί ακόμη να τροφοδοτείται εν μέρει μέσω της παράπλευρης κυκλοφορίας, εάν μια στεφανιαία αρτηρία είναι φραγμένη.

Το ότι αυτό μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες φαίνεται από την αξιολόγηση της μελέτης ADDICT-CCU ("Addiction in Intensive Cardiac Care Units"), η οποία διεξήχθη σε 39 μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία.

Μέσα σε 2 εβδομάδες τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους ασθενείς τεστ ναρκωτικών για κανναβινοειδή, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, έκσταση και ηρωίνη. Επιπλέον, προσδιορίστηκε η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή, η οποία αποτελεί δείκτη για το κάπνισμα.

Από τους 1.379 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών (70 % άνδρες), το 52 % είχε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, δηλαδή καρδιακή προσβολή, το 13 % αποσυμφορημένη καρδιακή ανεπάρκεια και το 34 % άλλη οξεία καρδιακή νόσο. Το ένα τρίτο περιγράφει τον εαυτό του ως μη καπνιστή, πρώην καπνιστή ή ενεργό καπνιστή.

Όπως αναμενόταν, οι μη καπνιστές και οι πρώην καπνιστές είχαν σημαντικά λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα στην αναπνοή τους (3,6 ppm και 3,3 ppm αντίστοιχα) από τους ενεργούς καπνιστές, για τους οποίους η μέση τιμή ήταν 9,9 ppm.

Κάπνισμα: Περίπου 127.000 θάνατοι ετησίως

Η ταυτόχρονη χρήση τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι εξίσου επιβλαβής για το καρδιαγγειακό σύστημα με τη χρήση μόνο τσιγάρων.  Όπως αναφέρει ο Patrick Henry από το Hôpital Lariboisière στο Παρίσι, καρδιογενές σοκ, καρδιακή ανακοπή ή θάνατος συνέβη σε 58 ασθενείς (4,2%) κατά τη διάρκεια της 5ήμερης παραμονής στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Αυτοί που επηρεάστηκαν ήταν κυρίως οι ενεργοί καπνιστές.

Ο Henry διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση με τη συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στον εισπνεόμενο  αέρα: για κάθε αύξηση κατά 1 ppm, ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής αυξανόταν κατά 14%.

Το ένα πέμπτο των καπνιστών είχε περισσότερα από 13 ppm στο τεστ αναπνοής. Για την ομάδα αυτή, ο Henry διαπίστωσε 23 φορές αυξημένο κίνδυνο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με τους μη καπνιστές ή τους πρώην καπνιστές, λιγότερο από το 2% των οποίων είχαν αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα.

Ο Henry συμβουλεύει όλες τις μονάδες εντατικής θεραπείας να προσδιορίζουν τη συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα των καπνιστών κατά την εισαγωγή τους και να ξεκινούν προληπτικά θεραπεία με οξυγόνο υψηλής ροής, εάν τα επίπεδα είναι αυξημένα. Ωστόσο, το κατά πόσον αυτό μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση των ασθενών, θα πρέπει να αποδειχθεί σε άλλη μελέτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα